Reguli noi pentru cei care obţin venituri independente

Data publicării:
barbat ghiseu banca credit captura

Ca să nu fie impozitaţi la fel de mult ca salariaţii, vor trebui să îndeplinească cel puţin patru din cele şapte criterii impuse de legislaţia fiscală.

Specialiştii spun, însă, că noile prevederi, care se aplică de la sfârşitul acestei săptămâni, nu sunt clare, aşa că mulţi dintre cei care lucrează pe cont propriu vor rămâne la mâna inspectorilor fiscali. Cei care lucrează pe cont propriu trebuie să facă dovada că şi-au ales singuri modul şi locul de desfăşurare a activităţii, că lucrează pentru mai mulţi clienţi ori că îşi asumă riscurile pentru munca depusă. Sunt câteva dintre cele şapte criterii cuprinse în legea care stabileşte impozitarea persoanelor cu venituri din activităţi independente. Noile reglementări nu aduc însă lămuriri suficiente, spun specialiştii.

Aceste criterii, de fapt, nu sunt criterii, ci nişte enunţuri. Criteriile sunt suficient de neclare şi de prost formulate ca să dea naştere la noi discuţii”, a declarat Emilian Duca, specialist în fiscalitate. De exemplu, unul dintre criterii este formulat ambiguu: „Persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane, în condiţiile legii”.

Situaţia e mai complicată în cazul drepturilor de autor, unde aceste condiţii sunt mai greu de îndeplinit. De exemplu - persoana fizică face parte dintr-un corp sau ordin profesional cu rol de reprezentare - acest lucru este greu de crezut că apare în condiţiile în care activitatea - drepturi de autor - este extrem de puţin reglementată”, a explicat Emilian Duca.

Specialiştii în resurse umane spun că desele schimbări din legislaţia fiscală îi pun în dificultate pe managerii companiilor. „În cazul în care e uşor să fii conform cu reglementările, e o bilă albă, dar noi nu suntem încă acolo - la noi e greu să fii conform cu reglementările”, a declarat Mihaela Lupu, specialist resurse umane.

Dacă cele minimum patru criterii de încadrare a activităţilor independente nu sunt respectate, inspectorii fiscali pot impune PFA-urilor sau celor cu drepturi de autor aceleaşi taxe ca în cazul salariaţilor. Diferenţele sunt mari.

La 100 de lei primiţi de un angajat sub forma de salariu net, statul încasează 75 de lei drept contribuţii sociale şi alte taxe. În cazul plăţii pentru PFA sau drepturi de autor, contribuţiile sunt de numai 26 de lei.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani