1720 de lei este economia pentru fiecare angajat pe care ar face-o anual Alin Popovici, dacă se va aplica reducerea CAS cu cinci puncte procentuale. Omul de afaceri are o firmă de transporturi şi spune că taxele mai mici plătite către stat ar însemna mai mulţi bani pentru investiţii.
„Acești bani i-am putea reinvesti în modernizarea parcului auto, service-uri proprii și până la urmă am putea mări și salariile angajaților”, spune el.
Guvernul ar vrea ca reducerea contribuţilor sociale să se aplice de anul acesta. Dar măsura va lăsa un gol important de încasări în visteria statului.
„Când discutăm de cinci puncte de CAS, probabil discutăm de 5 miliarde de lei,”, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Un gol pe care deocamdată Finanţele nu ştiu cum să-l acopere.
„Este vorba să ne bazăm și pe veniturile de la buget și pe taxa de construcții speciale, vom vedea când se termină luna dacă este nevoie și de tăiere de cheltuieli”, spune ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu.
Taxa pe construcţii speciale ar putea aduce anul acesta aproape 1,4 miliarde de lei la buget, dar şi aşa s-ar acoperi doar jumătate din suma necesară pentru a putea aplica tăierea de CAS.
„Sunt sceptic că se vor găsi bani uşor pentru această măsură şi este posibil ca ea să fie însoţită de creşterea altor taxe”, spune analistul financiar Dragoş Cabat.
Specialiştii sunt de acord că reducerea CAS ar avea efecte benefice în economie pe termen lung.
„Am avea o ieşire la suprafaţă a salarilor mai mari, am convinge firmele să dea salarii mai mari în mod transparent, ceea ce ar aduce şi satisfacţia angajaţilor care îşi vad munca recompensată”, spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.
Este nevoie de cel puţin jumătate de an pentru ca efectele să se vadă, pentru că firmele îşi vor acoperi mai întâi cu banii economisiţi cheltuielile pe care le-au avut din cauza creşterii tarifelor de gaze şi energie electrică.