Este o misiune dificilă: în februarie, în vistieria statului au intrat mai puţini bani. La fel și in martie, a anunțat președintele Traian Băsescu.
Oficialii FMI recomandă prudenţă când vine vorba de reducerea CAS, pentru că măsura ar scădea încasările la buget.
„Este în mod evident un efort foarte important. (...) Am spus întotdeauna că cel mai bun moment ar fi la discuţia bugetului pe 2015, dar dacă va apărea mai devreme o reevaluare cu implicarea tuturor părţilor vizate (...) suntem deschişi la discuţii, chiar şi din această vară”, a declarat Andrea Schaechter, şefa misiunii de evaluare a FMI.
Premierul Victor Ponta rămâne însă ferm în privinţa scăderii contribuţiilor de asigurări sociale de la 1 iulie. „Cu CAS rămâne în felul următor: dacă cei din parlament sunt serioși, în prima întâlnire pe care o avem cu reprezentanții FMI este princopalul obiectiv pe agenda guvernului: reducerea de la 1 iulie cu 5 puncte procentuale la angajator”, a declarat Victor Ponta.
Scăderea CAS cu 5% la angajator ar fi o adevărată gură de oxigen pentru patroni. Ar însemna că la un salariu mediu net de 1.600 de lei, o firmă va plăti 363 de lei la stat în loc de 478 de lei. Un calcul simplu arată că pentru cele 5 milioane de angajaţi din România, companiile ar avea un câştig de aproape 600 de milioane de lei pe lună. Autorităţile ar colecta însă mai puţini bani sub formă de taxe. Şi deja încasările bugetare sunt pe minus.
În februarie, în vistieria statului au intrat în jur de 13 miliarde de lei, cu 3,1% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar colectarea CAS rămâne o problemă greu de rezolvat pentru Ministerul Finanţelor. România este pe ultimul loc din regiune în privinţa eficienţei încasării acestei taxe, potrivit Consiliului Fiscal.