Reacții la promulgarea legea dării în plată. Adrian Vasilescu, BNR: Statul nu ar trebui să-și facă iluzia că ar fi rezolvat problemele oamenilor

Data publicării:
adrian vasilescu digi24-1

„Această lege este o lege a autoevacuării și statul va trebui să își pună această întrebare: după ce un om în disperare va renunța la casă, cu gândul că nu știu ce face, rămâne în stradă, ar trebui să întoarcă filele deciziei europene 17 din 2014, unde sunt cerințe clare pentru cele 28 de țări, de state europene, să se implice în rezolvarea acestor probleme, pe de o parte. (...) Iar pe de altă parte, să contibuie printr-un pachet de legi înțelepte la umanizarea pieței creditelor”, a spus consilierul guvernatorului BNR. „Statul n-a făcut nimic în această privință. A aruncat pe piață o lege care nu rezolvă problema socială a celor care nu pot să plătească și care au ajuns în această situație din cauza crizei”, a adăugat specialistul.

Adrian Vasilescu spune că băncile vor aplica propria strategie pentru a veni în întâmpinarea acestei legi. Deja au ridicat plafonul pentru creditele ipotecare la 30-40 la sută, un plafon foarte ridicat, în opinia sa.

Întrebat cine pierde și cine câștigă de pe urma acestei legi, Adrian Vasilescu a a spus că textul merge departe de locuința familială, intră în joc și alte tipuri de locuință - case de vacanță, case pentru închiriat -, deci cei care la această oră nu ar găsi o soluție bună în situația acutală și ar vedea o soluție în darea în plată, a arătat Adrian Vasilescu.

La 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial legea va intra în vigoare. Din acel moment, 480 de mii de români pot lasa cheile de la casă băncilor de unde au luat creditul fără să mai fie datori vreun leu pentru suma rămasă de plătit.  

Beatrice Aldea, reprezentanta unei asociații de clienți ai băncilor a declarat la Digi24 că odată cu promulgarea legii dării în plată, oamenii își vor recăpăta viețile înapoi. „În momentul de faţă, ceea ce trăiesc ei nu se poate numi viaţă. Mie mi se pare că a procedat corect domnul preşedinte. Astazi a fost preşedintele oamenilor, al cetățenilor”, a spus Beatrice Aldea. Ea a acuzat BNR că s-a erijat în avocatul băncilor în ultimii ani.

Beatrice Aldea se îndoiește că vor fi foarte mulți cei care vor apela la această lege, pentru că deja s-au plătit sume considerabile, creditele sunt vechi, iar în primii zece ani se plătește mai multă dobândă. „Nu e convenabil nici pentru client să renunțe la zeci de mii, unii au plătit 100.000 de euro dobânzi. Dar sunt situații în care nu se poate fără. Oamenii au ajuns la limita subzistenței. Nu mai pot supraviețui”, a spus Beatrice Aldea. „Primesc mesaje de la oameni care nu mai pot să cumpere mâncare la copii, hăinuțe, nu mai vorbesc de jucării sau elemente ce țin de lux pentru ei”, a adăugat reprezentanta clienților băncilor. 

Legea stabileşte câteva criterii principale în privinţa beneficiarilor. Se aplică celor care au luat credite imobiliare sau de nevoi personale cu ipotecă, dar nu mai mari de 250 de mii de euro. De asemenea şi executaţii silit vor putea să ceară ştergerea datoriei rămase după ce şi-au pierdut casele. Nu sunt incluşi cei care au luat împrumuturi prin Programul Prima Casă şi nici cei condamnaţi definitiv pentru probleme care vizează împrumutul.

Însă legea nu defineşte clar ce acte trebuie să aducă un client la bancă pentru a dovedi că nu mai poate plăti rata, spun bancherii. Trebuie pur şi simplu să anunţe banca printr-un notar, executor judectoresc sau avocat că vrea să renunţe la casă. Banca are la dispoziţie zece zile să analizeze cererea, iar dacă nu este de acord să o conteste în instanţă.

Teoretic, cel puţin, punem problema că cineva care a luat un credit de 250 de mii ca să-şi ia un apartament de 300 sau 350 de mii nu mai are să mai dea mâncare la copii, ştiţi. Sună puţin ciudat aceste chestii”, a comentat la Digi24 Bogdan Preda, reprezentant al Consiliului Patronatelor Bancare. „Această lege nu există nicăieri în lume în această formă. Va produce dezechilibre pe piaţă. Rămâne să vedem ce fel de dezechilibre. La creditare fiecare bancă va trebui să-și lămurească poziția în funcție de portofoliu, apetit pentru risc. E tot ce vă pot spune acum”, a declarat Bogdan Preda. „Suntem în an electoral, legea e profund populistă. Anul electoral îi sporeşte caracterul populist”, a menționat el.

Înainte de intrarea în vigoare a legii, bancile au scumpit creditele imobiliare prin mărirea avansului pâna la 40%. La primul caz de client care va pune cheile pe masă bancherii au amenințat că vor merge în instanță.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei