Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
“Lăsăm justiţia să îşi facă datoria întrucât Energy Holding şi-a plătit întotdeauna datoriile şi taxele către stat pentru operaţiunile desfăşurate”, se arată în răspunsul Energy Holding, transmis la solicitarea News.ro.
Reprezentanţii companiei au susţinut că nu pot să ofere şi alte informaţii, deoarece ancheta este în desfăşurare.
Poliţiştii bucureşteni au făcut percheziţii, joi, la mai multe firme, printre care şi Energy Holding, precum şi la persoane vizate într-un dosar în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul energetic şi a serviciilor media.
Administratorii societăţilor vizate în anchetă sunt suspectaţi că au înregistrat în actele contabile facturi fiscale eliberate de firme de tip „fantomă”, prin care se atestau achiziţii fictive de bunuri şi servicii, pentru a nu fi plătite taxele şi impozitele datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro, potrivit Poliţiei Capitalei.
“Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că în cursul anului 2009, între două societăţi comerciale, cu capital privat au fost încheiate contracte de consultanţă şi contracte de vânzare-cumpărare având ca obiect terenuri la preţuri mult supraevaluate, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu sumele aferente impozitului pe profit şi a taxei pe valoare adăugată, în cuantum de aprox. 500.000 euro”, arată Parchetul Curţii de Apel Bucureşti în primul comunicat de presă emis.
Ulterior, printr-un nou comunicat eliberat de Biroul de informare şi relaţii publice al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, se stipulează că „ sumele calculate cu titlu de prejudiciu până la acest moment fiind în cuantum de 22.461.638 lei - reprezentând impozit pe profit în sumă de 10.268.177 lei şi TVA în sumă de 12.193.461 lei – echivalentul a cca. 5 milioane de euro.”
În dosarul înregistrat la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti sunt urmărite penal două persoane şi două firme, pentru evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare. Pe numele celor două persoane au fost emise mandate de aducere, pentru a se asigura prezenţa acestora la audieri.
Procurorii au pus sechestru asigurător pe 14 imobile, respective terenuri extravilane, intravilane şi construcţii, identificate în proprietatea persoanelor şi firmelor suspectate în cauză.
Energy Holding este un trader de energie controlat de Bogdan Buzăianu, supranumit "cel mai mare băiat deştept" din energia românească, după ce a obţinut contracte avantajoase de cumpărare de energie electrică de la Hidroelectrica.
Buzăianu, finul fostului ministru al Economiei din perioada 2000-2004, Dan Ioan Popescu, a obţinut cel mai important contract pentru firma sa în 2004.
După intrarea în insolvenţă, Hidroelectrica a denunţat contractul de vânzare/cumpărare de energie electrică 33CE din 14 ianuarie 2004 încheiat cu Energy Holding, iar compania lui Buzăianu a pierdut definitiv procesul cu compania de stat în noiembrie 2015, după ce a contestat măsura administratorului judiciar.
Potrivit raportului privind cauzele care au condus la starea de insolvenţă a Hidroelectrica, realizat de fostul administrator judiciar al companiei de stat, contractul cu Energy Holding a generat doar în perioada 2006 - 31 Mai 2012 o pierdere pentru Hidroelectrica de peste 1,4 miliarde lei.
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în iunie 2012 şi a reziliat ulterior contractele bilaterale cu traderii din energie, cunoscuţi sub denumirea de "băieţii deştepti din energie".
Aceştia achiziţionau electricitate ieftină de la Hidroelectrica, prin contracte bilaterale pe termen lung - unele până în 2018 -, şi revindeau apoi energia pe piaţa liberă, la cotaţii mult mai mari.
sursa: News.ro