Există şi un clasament al ieftinirilor realizat de Institutul Naţional de Statistică, iar ouăle sunt pe primul loc în primele luni ale anului: peste 35% comparativ cu luna decembrie 2013. S-a ieftinit şi uleiul, cu 4%, ca şi preţul biletelor de tren.
Luna trecută, Paştele şi vremea rea au crescut preţurile alimentelor. În medie, acestea s-au scumpit cu 0,8 procente, iar în top a fost preţul cartofilor. Acum, un kilogram de cartofi poate fi cumpărat cu 1,50 lei în pieţele din Craiova şi Constanţa. Cei mai scumpi cartofi sunt la Cluj-Napoca, unde preţurile pornesc de la 2,80 lei.
Vremea a contribuit la aceste scumpiri, însă şi intermediarii au partea lor de vină, spun producătorii. „Este o perioadă de vârf la preţ pentru că a apărut cartoful nou”, explică Ioan Benea, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cartofi din Braşov. „Anul acesta văd că se vinde la 1,40-1,50 lei - la producător mă refer. Până la 2 lei şi cât se vinde, 3 lei pe piaţă, e o diferenţă. E aceeaşi problemă: intermediarii care intervin şi ridică preţul. (...) Deocamdată, (...) a venit acest front de ploi, nu este excedent. În zona cartofului este suficient. Mă îngrijorează prognoza pentru luna iulie, când se anunţă iar călduri şi secetă”, adaugă Ioan Benea.
Şi fructele proaspete s-au scumpit, cu 19,40%. În mare parte, fructele de pe piaţa românească provin din import. Spre exemplu, nectarinele costă 7 lei, piersicile 6 lei, caisele 7 lei, iar pepenele verde adus din Grecia se vinde cu 2,50 lei kilogramul.
E greu de spus dacă preţurile vor coborî, însă Ministerul Mediului vrea să îi oblige pe producători să vândă cu 70% mai ieftin toate produsele care se apropie de data de expirare.
Topul scumpirilor, potrivit Institutului Naţional de Statistică
Cartofi: +40,71%
Fructe proaspete: +19,40%
Energie electrică: +10,31%
Fasole: +8,75%
Tutun şi ţigări: +7,24%
Topul ieftinirilor
Ouă: -35,41
Bilete CFR: -3,99
Ulei: -3,91
Transport aerian: -3,36
Zahăr: -2,89
Lista completă poate fi consultată aici.