Pentru prima dată, cabinetele individuale de avocaţi, birourile notariale sau de arhitectură, medicii şi asistenţii sociali se pot înscrie în programul Rabla pentru persoane juridice.
„În acest moment sunt eligibile în cadrul programului şi organizaţiile profesionale care îşi desfăşoară activitatea într-una din formele de exercitare a profesiei liberale”, a spus Raluca Heleşteanu, purtător de cuvânt al AFM.
Modificarea vine în condiţiile în care programul Rabla pentru persoane juridice a fost prelungit până la sfârşitul lunii viitoare. Reprezentanţii Administrației Fondului pentru Mediu speră astfel să epuizeze toate tichetele.
Există însă şi nemulţumiri.
„Dosarul acesta este îngrozitor de stufos. Trebuie să alerge trei oameni din societate să îl faci, se cer certificate şi paracertificate, certificat la certificat. Ele au termene care expiră în 30 de zile şi dacă ai ghinionul, cum l-am avut noi, să se respingă dosarul o iei de la capăt. Trebuie să stai cu nervii întinşi şi dacă ai dorinţa să beneficiezi de banii ăştia bine, dar dacă nu, eu cred că totul este făcut să te facă să renunţi”, a spus un beneficiar.
„Clienţii au avut mai multe probleme, dosarele sunt destul de complexe şi destul de multe se resping în primă fază şi apoi se aprobă în a doua fază”, a spus Silviu Cota, dealer auto Opel.
Dincolo de probleme, Rabla pentru societăţi a însemnat şi încasări mari pentru dealerii auto care au vândut anul acesta aproape 1.600 de maşini.
„S-a simţit foarte bine, mai ales că persoanele juridice cumpără în general mai mult decât o maşină pe firma respectivă. Şi dacă a avut trei sau patru maşini, automat au cumpărat trei sau patru maşini noi şi s-a simţit şi în cazul nostru. Au fost câteva sute de maşini vândute de către noi”, a spus Mihai Străulescu, dealer Dacia.
Până acum, 12 000 de tichete din cele 17 000 disponibile în Programul Rabla pentru persoane fizice au fost folosite.