Profit din filme, de șapte ori mai mare. Industria cinematografică din România rămâne nevalorificată 

Data publicării:
scena din comoara 1

Cifra de afaceri de 53 de milioane de euro a industriei cinematografice din România este una dintre cele mai mici din regiune, arată o analiză realizată de PriceWaterhouseCoopers. Doar 750 de oameni lucrează în producţia de filme, iar numărul lor ar fi şi mai mic dacă nu ar exista colaborările cu studiourile de peste hotare.

82% din cifra de afaceri a industriei cinematografice româneşti este generată de banii pe care îi aduc străinii în ţara noastră pentru turnarea de coproducţii.

Filmele 100% româneşti generează doar 9 milioane şi jumătare de dolari. Cum nu au parte de distribuţie peste hotare, depind de piaţa internă, unde numărul cinematografelor este mic, iar interesul publicului este scăzut.

Potrivit datelor CNC, anul trecut filmele româneşti au vândut doar 200.000 de bilete, cam câte vând cluburile de fotbal într-un singur weekend. Ca o comparaţie, cinematografele româneşti au vândut în 2014 peste 8 milioane de bilete pentru filme americane.

Cum piaţa cinematografică nu se va schimba prea curând, studiourile ar trebui să găsească o soluţie prin care să atragă mai multe colaborări cu studiourile străine. Producătorii de filme din Statele Unite sau Europa de Vest care vor să filmeze în Cehia sau Ungaria beneficiază de diverse facilităţi fiscale. PriceWaterhouseCoopers recomandă ca astfel de ajutoare de stat să fie introduse şi în România. Ar duce industria cinematografică din ţara noastră la adevăratul ei potenţial, care a fost calculat la 350 de milioane de euro, de şapte ori mai mare decât în prezent.

Tot de şapte ori ar creşte şi impactul indirect al industriei filmului, care acum este la 200 de milioane de euro şi care poate ajunge la 1,4 miliarde de dolari. Iar taxele colectate de la studiourile de producţie ar creşte de la 35 de milioane de euro, cât sunt în prezent, la 110-140 de milioane de euro.

Un sector cinematografic puternic ajută - de la firmele de catering care prepară gustările pentru actori şi până la staţiunile aflate în apropierea locului în care a fost turnat un film celebru. Poate cel mai bun exemplu este cel al Tunisiei, care decenii la rândul a avut parte de turişti după ce deşertul său a găzduit o parte din filmările pentru seria de Star Wars.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...