Profesorul Cristian Păun spune că noul Cod Fiscal are şi lucruri bune care ar fi trebuit aplicate „de ieri sau alaltăieri” şi nu amânate la nesfârşit.
„Mă refer la supraacciza şi la taxa pe stâlp, două aberaţii fiscale ale guvernului actual şi pentru care practic adoptarea codului fiscal ar însemna o recunoaştere a guvernului actual a acestor aberaţii şi a faptului că au greşit atunci când au propus genul acesta de suprataxări absolut inutile. Şi o relaxare fiscală e necesară în România şi e vitală pentru mediul de afaceri, pentru consumatorul român, pentru cei care acordă credite”, a declarat Cristian Păun la Digi24.
Cât despre aşa-zisa relaxare fiscală a României, profesorul este de părere că stânga şi dreapta au făcut front comun. „Îmi seamănă puţin a următorul lucru: noi vrem cumva să facem asta şi nu vrem că oponenţii noştri politici să o facă, cu atât mai mult cu cât noi suntem de dreapta, ei sunt de stânga. E ciudat ca o zona de stânga să adopte astfel de relaxări fiscale. Deci, mi se pare că e o lovitură de imagine dată de către cei de stânga celor de dreapta şi acum cei de dreapta răspund cu aceeaşi monedă, să nu se relaxeze fiscal, să mai aşteptăm, că poate venim noi la guvernare şi relaxăm noi fiscal România”, a mai spus profesorul Cristian Păun.
Cu toate acestea, există o greşeală şi în spatele acestui cod fiscal. „Că nu a venit la pachet cu un plan foarte clar de măsuri de reducere a cheltuielilor, de asanare a sectorului bugetar, care consumă resurse importante şi practic guvernul nu demonstrează că are bani pentru a putea apăra în timp şi pe termen lung o astfel de măsură curajoasă, benefică economiei româneşti. Şi poate că întoarcerea la Parlament ar însemna nu neaparat să se reducă TVA respectiv cu atât de mult. Măcar să încercăm să tăiem jumătate într-o primă fază pentru ca acest cod să fie acceptat de toate partidele politice deopotrivă. Taxa pe stâlp trebuie scoasă clar şi menţinută poziţia în această zonă. De asemenea, supraacciza trebuie scoasă clar”, a spus Cristian Păun.
„Dacă te gândeşti la poporul tău, trebuie să lupţi cu motoarele turate să eficientizezi statul şi în paralel să scazi taxele”, a conchis profesorul de economie.