Două miliarde de euro au cheltuit, în total, românii anul trecut pentru alimente, produse de curăţenie, sucuri şi băuturi alcoolice care purtau marca marilor lanţuri de hypermarketuri. Iar 2013 se anunţă un an chiar mai bun, spun specialiştii.
„Dacă anul trecut vorbeam de o cotă de piaţă de 12%, eu mă aştept ca anul acesta să ajungă la cel puţin 15%”, spune Raluca Raschip, reprezentanta unei companii de consultanţă.
Mai ieftine, produse fabricate sub marca marilor magazine devin tot mai tentate pentru românii care sunt nevoiţi să-şi drămuiască fiecare bănuţ.
„Sunt mai ieftine cu 10-20% decât produsele de brand. Iar această diferenţă de preţ vine din faptul că nu se folosesc cele mai scumpe ambalaje”, explică Ana Maria Florea, reprezentanta unui hipermarket
Nu este însă singura diferenţă, susţin reprezentanţii producătorilor mărcilor consacrate.
„Toate lanțurile de magazine care vor marcă proprie pun presiune de preţ. Punând presiune pe preț, pun presiune şi pe calitate (...) Calitatea este mai slabă decât a produselor de brand, de aceea sunt şi mai ieftine”, spune Kostan Fidanakis, directorul unei fabrici de produse de curăţenie a casei.
Cu preţuri mici, mărcile magazinelor îşi adjudecă din ce în ce mai mult din cota de piaţă a marilor producători de alimente. Afectaţi sunt mai ales cei din industria lactatelor, unde produsele ieftine ale reţelelor de magazine ar putea ajunge în acest an să reprezinte aproape un sfert din vânzări, potrivit estimărilor.
Prea liniştiţi nu stau nici cei care produc ulei, conserve şi ape minerale.
Şi un motiv serios de îngrijorare au şi producătorii de şerveţele, detergenţi de vase sau pentru curăţenia în casă.
Se vinde mai mult ulei şi iaurt cu etichetă de hipermarket şi pentru că magazinele de tip discount, cele care mizează pe astfel de produse, sunt într-o continuă expansiune, explică specialiştii.
Doar în primele 6 luni ale anului au fost deschise 7 noi astfel de magazine.