De la preluarea Dacia de către francezii de la Renault, producţia auto în ţara noastră a crescut an de an, de la aproximativ 60.000 de maşini fabricate în 2000, la peste 400.000 de autoturisme anul trecut. Acum, cifrele nu mai arată deloc bine.
În primele 8 luni din acest an s-au produs cu puţin peste 252.000 de autoturisme, în scădere cu 8,4% faţă de anul trecut. Din păcate, şi exporturile sunt mai mici decât în 2013 şi asta dă înapoi întreaga economie.
„Este îngrijorăror şi pentru prima dată în ultimii ani când autoturismele au avut o contribuţie negativă la creşterea exporturilor. E consumul intern care încă stagnează, sunt investiţiile care încă trag în jos creşterea PB-ului”, a spus Mihai Ionescu, preşedinte Asociaţia Importatorilor şi Exportatorilor.
Cauzele sunt atât scăderea cererii din partea ţărilor vestice, cât şi mâna de lucru ieftină găsită de francezi în uzina din Tanger.
„La Dacia, o parte din producţie, producţia Sandero s-a mutat în Maroc. Ford a avut producţia oprită în fiecare lună din acest an din cauza cererii mai scăzute pentru B-Max. În acest an am asistat în fiecare lună la o scădere de 1-2 procente a producţiei”, a spus Adrian Mitrea, analist auto.
Astfel, cel mai fabricat model la Mioveni a devenit Duster, cu peste 100.000 de unităţi, urmat de Logan cu peste 55.000 de bucăţi. Din modelul Sandero, a cărui producţie a fost mutată parţial în Africa de Nord, au mai ieşit pe porţile fabricii româneşti doar 30.000 de exemplare. Exportul de autoturisme a scăzut cu 2,2 procente, pe primul loc fiind tot Duster, cu 96.500 de unităţi. Cum 83% din exportul romanesc îl fac firmele străine, orice decizie a investitorilor ar putea afecta dramatic economia autohtonă.