Primăriile şi consiliile judeţene vor primi 1,3 miliarde de lei la rectificarea bugetară, potrivit proiectului publicat de Ministerul Finanţelor. O sumă similară va fi transferată şi pentru plata alocaţiilor pentru copii, a pensiilor şi a indemnizaţiilor.
Dintre ministere, cei mai mulţi bani la această rectificare ii va lua Ministerul de Finanțe, care va lua 1,24 miliarde de lei. Peste 500 de milioane de lei din aceşti bani vor merge pentru plata despăgubirilor în urma proceselor de restituire a proprietăţilor.
Bani în plus ajung şi la Interne, pentru plata salariilor şi pentru derularea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.
Ministerul de Externe primeşte 55 de milioane de lei pentru salarii, deschiderea de noi consulate şi pentru achiziţionarea de autoturisme.
Iar Justiţia va avea bani în plus pentru instanţe şi penitenciare. Suma din dreptul Ministerului Educaţiei reprezintă, în principal, finanţarea acordată Institutului Cantacuzino, pentru ştergerea unor datorii.
Deşi sunt o prioritate în discursurile politicienilor, Transporturile şi Sănătatea pierd peste un miliard şi jumătate la rectificare.
Cei mai mulţi bani îi pierde Ministerul Transporturilor. Statul renunţă să mai finanţeze proiecte europene post-aderare de aproape 1 miliard de lei. Nu se ştie încă dacă aceste proiecte vor fi reluate în noul exerciţiu financiar sau statul va renunţa de tot la ele.
Ministrul Finanţelor recunoaşte că la Transporturi domneşte haosul.
„Este sectorul care din păcate ne dezamăgeste în continuare. Nu cheltuie banii pe care îi au alocaţi. Pe de altă parte mai vin şi cer şi bani suplimentari. Ei merg pe o abordare lipsită de profesionalism”, a spus Eugen Teodorovici, la Digi24.
În proiect, în dreptul ministerului Sănătăţii apare un minus de 613 milioane de lei, urmat de alocarea a 43,8 milioane de lei, fonduri suplimentare pentru secţiile de terapie intensivă din spitale. Ministrul Finanţelor susţine că domeniul va primi de fapt mai mulţi bani în urma rectificării.
„Este vorba de o sumă de 600 de milioane de lei care era prevăzută pentru echilibrarea bugetului Casei de sănătate. Având în vedere modul în care Casa de sănătate pe primul semestru a mers, acea sumă necesară nu mai era necesară, nu se iau bani, se vor da”, a spus Eugen Teodorovici.
Rectificarea are la bază rezultatele din prima jumătate a anului, care indică încasări cu 4,2 miliarde de lei mai mari decât cheltuielile.
Deşi cifrele Guvernului arată încasări mai mari, statul continuă să taie bani de la investiţii. Fondurile destinate investiţiilor publice au fost cu 20% mai mici în primele şase luni din acest an decât în perioada similară din 2014.
Proiectul de rectificare bugetară va fi dezbătut marţi în şedinţă de Guvern.
Unde merg cei mai mulţi bani
autorităţile locale: 1,30 mld. lei
alocaţii pentru copii şi pensii: 1,22 mld. lei
Ministerul Afacerilor Interne
565,7 mil. lei
din care:
- 305,3 milioane lei pentru salarii
- 253,3 milioane lei pentru derularea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile
Ministerul Afacerilor Externe
55 milioane lei
- salarii
- cheltuieli de întreţinere
- deschiderea a noi consulate
- achiziționarea de autoturisme
Ministerul Justiţiei
43,7 milioane lei
- salarii
- cheltuieli cu întreţinerea şi funcţionarea instanțelor
- majorarea subvenției pentru sistemul penitenciar
Ministerul Educaţiei
40,3 milioane lei
- finanţarea Institutului Naţional de Cercetare "Cantacuzino"
Bugetul de stat
ianuarie-iunie
venituri: (+10,2%) 110,61 mld. lei
cheltuieli: (+2,5%) 106,41 mld. lei
surplus: 4,19 mld. lei (0,6% din PIB)
Ministerul Transporturilor
-985 milioane lei
Investiţiile statului
ianuarie-iunie
(-20%) 3,83 mld. lei