Preţurile apartamentelor din Capitală au crescut cu 10 procente în ultimul an. Plafonul a rămas acelaşi: 60.000 de euro, dar acum, de aceşti bani poţi cumpăra fie un apartament înghesuit într-un cartier mărginaş, fie o casă tip duplex la 15-20 de kilometri de Bucureşti.
Pe măsură ce românii au cumpărat tot mai multe apartamente, cei mai mulţi dintre ei prin programul Prima Casă, preţurile au crescut în toate zonele, inclusiv la periferie. Dacă anul trecut puteam cumpăra un apartament de 2 camere, în suprafaţă de aproximativ 50 de metri pătraţi, cu cel mult 45 - 50 de mii de euro, acum, aceeaşi locuinţă costă cu cel puţin 10 mii de euro în plus. Şi asta, fie că vorbim despre cartiere depăratate de centru, precum Militari, Titan, Pantelimon sau chiar Popeşti-Leordeni.
„S-a segmentat piaţa din cauza programului Prima Casă s-au făcut suprafeţe tot mai mici pentru a se încadra în acest plafon. Depinde foarte mult de faza proiectului, pentru că în faza de proiect se vând apartamente la un preţ mult mai mic decât preţul real atunci când e construită clădirea”, spune Mihai Cima, organizator târg imobiliar.
„Este un impact şi asupra costurilor materialelor, ştiţi că fierul se scumpeşte, materialele ”, afirmă Alexandru Hagea, dezvoltator imobiliar.
Mai mult, anul acesta locul de parcare nu mai este inclus în preţ, la fel ca acum 3-4 ani, iar pe piaţă găsim tot mai puţine oferte de locuinţe cu bucătăria complet utilată drept bonus.
„Există o cerere mare pe piaţă care este datorat şi comprimării cererii pe toţi anii anteriori, în perioada în care finanţările au fost reduse şi insecuritatea locurilor de muncă. Avem proiecte care sunt în zone limitrofe şi avem locuri de parcare, ne străduim să îi convingem să cumpere locuri de parcare şi nu doresc”, spune Sandu Cristian Andrei, dezvoltator.
Cu cât te îndepărtezi de centru, dincolo de Popeşti-Leordeni sau Chitila, dezvoltatorii preferă să investească în case. Le construiesc de la zero, dar le fac mai mici, ca să se încadreze în acelaşi plafon, de 60 de mii de euro. Şi aici, 80 la sută din clienţi cumpără prin programul Prima Casă.
„Decât să ai un apartament în oraș, poate ai acces mai rapid la metrou, când ai plecat de la serviciu şi ajungi nu într-un apartament, ci în casa ta, într-o curte în care poţi respira aer”, spune Alexandru Hagea, dezvoltator imobiliar.
Prețurile apartamentelor şi caselor din România au crescut cu 4,9% numai în al doilea trimestru din 2017, e a treia cea mai mare creștere din rândul statelor comunitare.