Este o perioadă în care construcţia unei case este mult mai ieftină decât acum câţiva ani. Faţă de perioada de boom 2006-2008, atât materialele cât şi manopera sunt la jumătate de preţ, arată o analiză imobilare.ro, citată de Adevărul.
Contează foarte mult şi perioada din an când sunt cumpărate materialele de construcţie. Iarna sunt cel mai ieftine, pentru că cererea este mică.
Cu materialele cumpărate în lunile reci, costul de construcţie al unei case din cărămidă porotherm sau BCA se ridică la 300-350 de euro pe metru pătrat, cu tot cu manoperă.
Ceea ce înseamnă că o casă de 100 de metri pătraţi poate fi construită cu 30-35.000 de euro. Jumătate din această sumă reprezintă structura la roşu. Cealaltă jumătate sunt finisajele. Desigur, dacă proprietarul apelează la materiale de calitate foarte înaltă, finisajele pot sări de 50% din costurile de construcţie.
O variantă şi mai ieftină este construirea unei case din lemn. Lemnul rămâne o alternativă neconvenţională, pentru că unii proprietari consideră că ar trebui folosit doar la construcţia de cabane.
Însă lemnul are avantajele sale. O casă de lemn este mai bine izolată termic decât una din cărămidă. În plus, este mai flexibilă în caz de cutremur, deşi casele de cărămidă construite după tehnicile inginereşti moderne rezistă la cutremure mari.
În acelaşi timp, o casă de lemn este construită mult mai repede. În doar două luni faţă de patru luni cât durează ridicarea unei locuinţe de cărămidă.
Dar preţul reprezintă marele avantaj. Construcţia unei case de lemn costă aproximativ 275 de euro, pe metru pătrat, ceea ce îi aduce o economie de cel puţin 2.500 de euro proprietarului.
La costurile de construcţie se adaugă şi cele pentru achiziţia terenului. Un lot de casă în interiorul oraşului poate să coste de patru ori mai mult decât unul dintr-o localitate apropiată.
Şi, ca întotdeauna, cele mai mari discrepanţe apar între Bucureşti şi împrejurimi. De exemplu, un teren intravilan de 500 de metri pătraţi în sectorul 4 al Capitalei ajunge la 80.000 de euro, de aproape trei ori mai mult decât costul de construcţie al unei case. În comunele din apropierea Capitalei, aceeaşi suprafaţă poate fi cumpărată pentru aproximativ 20.000 de euro.
Însă foarte importante în alegerea unui teren sunt utilităţile din zonă, dar şi calitatea şoselelor care merg spre oraş.