27 de utilaje speciale sunt pregătite să intervină pentru a curăţa zăpada de pe piste. Chiar şi aşa, reprezentanţii aeroportului spun că zboruile vor fi afectate dacă va ninge mult, iar vântul va sufla cu putere.
„În mod normal, întârzierile cauzate de degivrare nu ar trebui să depăşească 30-40 de minute. Punctual, aceastea mai depăşesc. Cumulat, dacă vom avea condiţii dificile, nu ar trebui să avem întârzieri mai mari de o oră”, spune Valentin Iordache, purtător de cuvânt Aeroportul Otopeni.
„Pe piste se intervine cu nişte utilaje complexe cu plug, perie şi suflantă, cu o capacitate de curăţare de circa 100.000 de mp pe oră şi două freze de mare capaciate de 8000 de tone pe oră”, explică Şerban Ilie, şeful sectorului operaţiuni speciale de la Aeroportul Henri Coandă.
Pe lângă utilaje, angajaţii aeroportului au pregătit 170.000 de litri de lichid şi 100 de tone de material solid antiderapant. „Capacitate avem. Dar ştiţi cum e. Cu natura nu te joci. Capacitate avem. Depinde foarte mult cât de puternic va fi vântul şI cât de mare va fi transportul de zăpadă la sol”, afirmă Șerban Ilie.
Pasagerii sunt sfătuiţi să urmărească anunţurile companiilor aeriene, deoarece în astfel de situaţii nu beneficiază de despăgubiri.
„Vorbim de faptul că sunt condiţii meteo extreme şi nu se aplică integral aceste drepturi care s-ar aplica în condiţiile în care întârzierea unui zbor este cauzată de o companie aeriană”, arată Valentin Iordache.
Pentru următoarele zile meteorologii au anunțat cod portocaliu de ninsori abundente șI viscol. Stratul de zăpadă ar putea ajunge la 60 de centimetri.