Şedinţă bursieră atipică, la kilometrul 0 al Capitalei. Începutul sesiunii de marţi a fost dat în Piaţa Universităţii, la un târg de educaţie financiară, organizat de Bursa de Valori Bucureşti.
Administratori de fonduri de investiţii şi brokeri au fost gata să lămurească orice curios în legătură cu jocul de pe bursă.
Deja, 20.000 de români investesc pe bursă.
Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București: „Putem să spunem că sunt 20.000 de investitori individuali pe bursă, care sunt destul de activi. Dar aş spune că această cifră este de cinci ori sub potenţialul acestei ţări”.
Cei mai mulţi mici investitori pun la bătaie în jur de o mie de euro.
Tânăr investitor: „Am vrut să aflu mai multe despre bursă, despre tranzacţii. Aş investi în aur. Pentru că nu se devalorizează”.
Puţinii vizitatori care au călcat pragul acestui târg aveau deja economii de câteva mii de lei şi voiau să înveţe cum să îşi gestioneze banii.
„În contul de economii şi sunt în mare dezavantaj pentru că dobânzile sunt extrem de mici, mă intereseaz[ unde pot să plasez şi să îmi aducă beneficii, să nu îi ţin în casă”, spunea o doamnă.
„Poate că ar fi mai bine de vândut niste acţiuni la SIF-uri unde sunt valori foarte mici. Acum trebuie să analizăm în funcţie de acţiuni şi de dividende”, aprecia un domn.
Spre deosebire de depozitele bancare, care pot fi făcute şi pe termen de câteva luni, investiţiile în acţiuni sunt pe termen lung, de cel puţin 5 ani. Sunt însă mult mai riscante.
Aurel Bernat, vicepreşedintele unui fond de investiţii: „În zona depozitelor bancare, dobânzile sunt între 0,5% și 2%. Putem vorbi de fonduri care au adus pierderi, dar şi de fonduri care au adus randamente de 20%-30%.
Gabriel Aldea, directorul adjunct al unei firme de brokeraj: „Cel mai bine ar fi să se orienteze către sectorul utilităţilor, companiilor din zona utilităţilor sau energie”.
Târgul mai este deschis şi mâine.