Zeci de site-uri au fost verificate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care a observat că unii brokeri online vând, pentru acelaşi şofer, la aceeaşi companie de asigurări, poliţe şi de două ori mai scumpe.
„N-am putut să înţeleg de ce Emag îmi dă cu 900 de lei o poliţă la Carpatica, în timp ce Sigurama îmi dă o poliţă de 1.000 de lei, în timp ce RCA-redus îmi dă de aproape 500 de lei. Şi îmi comand o poliţă care costă dublu... Ea îmi va fi generată pentru că toată lumea vrea să câştige bani”, spune Alexandra Bontaş, reprezentant ASF.
Autorităţile spun că, în zeci de cazuri, preţurile poliţelor din astfel de liste se modifică dacă faceţi comanda de pe un alt calculator sau într-un alt moment al zilei.
Companiile de asigurări explică diferenţele de preţ prin erorile care apar la consultarea bazei de date cu istoricul accidentelor provocate de şoferi. Chiar şi aşa, fenomenul nu este normal şi trebuie reglementat.
„Nu poţi să ai, la acelaşi asigurator, mai multe preţuri”, afirmă Călin Rangu, directorul Direcţiei Protecţia Consumatorilor din cadrul ASF.
Pe de altă parte, unii brokeri cred că preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară vrea să salveze companiile de asigurări cu probleme prin scumpirea poliţelor. Or, astfel de site-uri, care compară preţurile, ţin tarifele scăzute şi împiedică salvarea unor companii precum Astra şi Carpatica, aflate sub administrare specială. În acest moment, nu le poate nici închide, nici amenda, pentru că nu există legi.
„Ca noi să trecem la sancţiuni, nu cred că ăsta este obiectivul, nu cred că trebuie să o facem. Şi, de fapt, este un domeniu nereglementat”, declară Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.
Aproape 13.000 de plângeri au fost făcute anul trecut de clienţi. Euroins şi Astra au aproape 60% din totalul petiţiilor.