Comisia Europeană a avertizat România că riscă să piardă o sumă uriașă din fonduri europene pentru proiecte în domeniul Agriculturii

Data actualizării: Data publicării:
combina utilaj agricol pesticide lan de grau agricultura
Foto: Profimedia Images

Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene a transmis României o scrisoare de avertisment în legătură cu potențiale dezangajări, anul viitor, ale fondurilor euroepen prin Plan de Dezvoltare a Regiunii, la sfârșitul perioadei de programare 2014-2022. Asta înseamnă că țara noastră riscă să piardă 500 de milioane euro din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), a anunțat eurodeputatul PNL Daniel Buda care solicită Ministerului Agriculturii să finalizeze proiectele destinate mai multor domenii agricole, printre care și cel legat de infrastructura de irigații.

„Cod roșu în agricultură privind pierderea fondurilor europene. România nu își permite să piardă banii europeni destinați agriculturii, mai ales că vedem ce ravagii face seceta atunci când nu ai sisteme de irigații dezvoltate pentru secolul în care trăim! Agricultorii români nu trebuie să sufere din cauza incompetenței din Ministerul Agriculturii! Așa cum am mai avertizat deja, România riscă să piardă 500 de milioane de euro din Programul Național de Dezvoltare Rurală, aferenți perioadei 2014-2020, bani destinați mai multor domenii agricole, inclusiv infrastructurii de irigații.  Confirmarea a venit chiar de la Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene, care a trimis României o scrisoare avertisment în legătură cu potențiale dezangajări a fondurilor PDR la sfârșitul perioadei de programare 2014-2022 în 2025”, a scris Daniel Buda, marți pe Facebook.

El a mai spus că „este inadmisibil ca PNL să se lupte la Bruxelles pentru trimiterea în țară a cât mai multor fonduri pentru agricultură, iar banii să nu fie cheltuiți la nivel național”.

„Eu și colegii mei vom continua să apărăm în continuare Politică Agricolă Comună, Politica de Coeziune, dar oare cum vom putea explica dezangajarea de 500 de milioane de euro? PNL a atras atenția Ministerului Agriculturii că trebuie să facă eforturi măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, pentru a evita dezangajarea bugetară și a cerut ministerului ca prin structurile responsabile, ANIF și alte instituții, să finalizeze proiectele pe irigații”, a mai spus eurodeputatul liberal.

Acesta a amintit și despre faptul că PNL insistă că sunt binevenite despăgubirile pentru culturile afectate de secetă, însă nu aceasta e soluția pe termen lung.

„Și nu au fost primele semnale de alarmă pe care colegii specialiști pe domeniul agriculturii le-au tras în spațiul public. PNL insistă pe faptul că sunt binevenite despăgubirile pentru culturile afectate de secetă, dar pe termen lung nu aceasta este soluția. Fermierii îngenuncheați de procedurile birocratice în absorbția fondurilor au nevoie ca de aer de banii europeni care să reabiliteze infrastructura de irigații. CE transmite României că Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI) înțelege că situația nefericită din perioada 2007-2013, când s-au pierdut bani din cauza proiectelor nefinalizate, riscă să se repete, proiectele neprogresând bine în ceea ce privește punerea în aplicare, deși s-au plătit avansuri. Tocmai de aceea, DG AGRI își manifestă dorința de a sprijini România în identificarea unor soluții de reducere sau de evitare a riscului unei astfel de dezangajări semnificative. Și propune una dintre soluțiile imediate, contactul strâns cu beneficiarii”, a completat Buda.

 Liberalul atrage din nou atenția că „România nu își permite să piardă banii europeni destinați agriculturii și sistemelor de irigații, în mod special!”

„Riscul este unul real, responsabilii din Agricultură mai au foarte puțin timp la dispoziție să evite dezangajarea, așa cum ne-a transmis Comisia Europeană. Le transmitem public că vom monitoriza progresul proiectelor care au scopul de a salva agricultura românească”, a conchis europarlamentarul PNL.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
41 de ani de mariaj și o iubire nestinsă. Denzel Washington și soția lui, mândri de fiul cel mic și filmul...
Adevarul
Când a fost inventată prima băutură alcoolică din lume. Era groasă, aromată și semăna cu o băutură preferată...
Newsweek
Care români iau 700 de lei pe voucherul de energie? Când intră banii și ce cheltuieli acoperă?
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville