La tranzacţia de 150 de milioane de euro se vor adăuga taxe de licenţiere pentru cinci ani. Asta înseamnă că Funai va produce încă cinci ani aparatele sub numele Philips şi va beneficia de renumele mărcii olandeze.
Prin vânzarea diviziei audio-video, grupul olandez renunţă la segmentul electronicelor care l-au făcut celebru. Philips a inventat caseta audio şi CD-ul, două dispozitive care au revoluţionat industria la vremea lor. Acum însă concurenţa pe orice înseamnă electronice audio-video este prea puternică iar asiaticii sunt mult în frunte.
Pe ce segment este lider de piață
Producţia de televizoare sub marca Philips este aproape un an în grija unei companii mixte în care grupul olandez avea 30%, iar restul era deţinut de compania TPV din Hong Kong. Philips vrea să se concentreze acolo unde încă este un jucător puternic. Este cel mai mare producător de corpuri de iluminat din lume, printre primii trei producatori de echipamente destinate spitalelor și cel mai mare producător de electronice de consum din Europa.
Actuala înţelegere dintre Philips şi Funai este deznodământul unui partneriat început în urmă cu cinci ani. În 2008, grupul european a vândut japonezilor dreptul de a produce în America de nord electronicele audio-video sub numele Philips. Acum acel acord s-a generalizat.
Amendă pentru inițierea unui cartel
Philips este într-un proces lung de restructurare care deja dă roade. În 2011, grupul olandez a avut pierderi de un miliard, iar anul trecut a reuşit să revină pe plus cu 231 de milioane de euro. E drept că în ultimele trei luni din 2012 a anunţat o pierdere de 355 de milioane de euro.
Aceasta era aşteptată şi vine din greşelile trecutului. Philips a fost nevoită să plătească o amendă de jumătate de miliard de euro pentru că a fost iniţiatoarea unui cartel care a fixat în trecut preţul tuburilor catodice folosite la televizoare şi monitoare de calculator.