Pensiile europenilor în pericol. Numărul celor care contribuie la sistem scade de la an la an

Data publicării:
Oameni - Guliver GettyImages
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Pentru fiecare o sută de muncitori, Europa are 42 de pensionari. În 2060 se va ajunge la 65 de pensionari. În paralel, În Statele Unite sunt doar 24 de bătrâni la o sută de muncitori. Asta face ca sistemele de pensii din Europa să fie considerate cele mai şubrede din lume. Tocmai filosofia pe care au fost construite le face vulnerabile - contribuţiile de azi plătesc pensiile de azi; banii nu sunt investiţi ci doar recirculaţi lună de lună din buzunarul muncitorului în cel al pensionatului. E un pilon principal al statului social gândit să protejeze bătrânii de sărăcie. Doar că muncitorii sunt tot mai puţini şi pensionarii tot mai mulţi, astfel că modelul pensiilor nu se mai mulează pe modelul populaţiei.

Din 1960 şi până astăzi în Europa natalitatea a scăzut cu 40 de procente, arată Wall Street Journal. În aceeaşi perioadă speranţa de viaţă a crescut de 69 de ani la 80 de ani. Sunt tendinţe care desenează asimetrii tot mai mari între populaţia activă, care contribuie la sistemul de pensii, şi cea care beneficiază de pensii.

Aşa se face că în 2050, cei peste 65 de ani ar putea însemna aproape 30% din populaţia Europei, arată proiecţiile demografice ale ONU. Asta în vreme ce ponderea celor între 20 de ani şi 64 de ani, cei ce muncesc și plătesc contribuții, va marca cea mai abruptă prăbuşire din lume.

Mulţi analişti cred că în acest ritm, sistemele de pensii din Europa nu se pot îndrepta decât spre faliment. Deja în România sunt 5,4 milioane de pensionari şi tot atâţi oameni activi care contribuie sub o formă sau alta. Tehnic, aceste pensii nu se mai pot plăti din contribuţiile angajaţilor aşa că an de an rămâne o gaură de trei miliarde de euro, adică în jur de 2,5% din PIB.

E o problemă întâlnită în majoritatea ţărilor europene. Cele mai multe nu au bani puşi deoparte pentru pensii şi nici active care să genereze bani de pensii, ci se bazează exclusiv pe veniturile din contributii.

Datele Comisiei Europene arată însă că până în 2050 numărul celor care plătesc pensiile a 100 de bătrâni va scădea de la 190 la 120 în Spania, de la 175 la 125 în Polonia şi de la 170 la 110 în Germania. Declinul e tras la indigo în toată Europa astfel că pentru a ţine sistemul actual în picioare e nevoie ori de creşterea vârstei de pensionare, ori de scăderea pensiilor.

În contextul crizei datoriilor, Grecia a trebuit să taie pensiile, dar multe alte ţări au făcut deja promisiuni pe care s-ar putea să nu şi le permită în vremuri economice nefaste. În Germania, angajaţii la stat nu contribuie deloc la sistemul de pensii, în Franţa cei ce muncesc în ture de noapte de pildă se pot pensiona anticipat fără nicio penalitate, iar în Marea Britanie iarna, pensia include și un ajutor universal pentru căldură.

Efectele acestor beneficii pe viitor sunt tratate netransparent. Puţine sunt guvernele care publică estimări vizavi de deficitele viitoare create de aceste costuri. Din 2017 însă, Bruxellesul cere tuturor statelor membre să publice astfel de calcule de impact, tocmai pentru a vedea dacă sistemele sunt sau nu sustenabile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce să oprești Wi-Fi-ul întotdeauna pe timp de noapte…
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025