Nu este pentru prima dată când guvernul întârzie să vină cu bugetul de stat al anului ce urmează. Dar situaţia de acum e mai dificilă în contextul alegerilor.
„După anul de miere electoral, în care toată lumea este plină de optimism şi de promisiuni să acţioneze într-un fel, imediat la rece, după alegeri, când nu toate promisiunile vor putea fi duse la capăt, oamenii o să se gândească din nou la modul în care consumă şi să restricţioneze acest consum”, spune Dragoş Petrescu, patronul unui lanţ de restaurante.
Unii dintre oamenii de afaceri spun că nu ştiu la ce să se aştepte.
„Facem investiţiile cu inima strânsă, pentru că nu ştim ce se întâmplă peste noapte”, recunoaște Dragoş Anastasiu, patronul unei companii de transport.
„Noi ne finanţăm pe 10 ani, pe 20 de ani, dar noi nu avem predictibilitate asupra a ceea ce se întâmplă în următoarele şase luni”, spune Mihail Marcu, preşedintele unei companii medicale.
Deşi factura pomenilor electorale trece de 15 miliarde de lei, la Guvern se discută despre reducerea TVA, după cum anunţa cu o zi în urmă ministrul delegat pentru Buget. Premierul însă este mai reţinut în declaraţii și spune că reducerea TVA cu două procente nu este luată în calcul de la 1 ianuarie.
Este un scenariu posibil doar dacă şi Fiscul va reuşi să strângă mai mulţi bani din TVA.
„În măsura în care se îmbunătăşte colectarea este spaţiu suficient de relaxare. Dacă am colecta cât ar trebui, ar fi spaţiu suficient”, spune Dragoş Anastasiu.
Statisticile europene arată, însă, că România este codaşa Europei la colectarea banilor din TVA. 44 la sută din banii care ar trebui strânşi din această taxă nu ajung la stat, ci se duc în economia neagră.
Mai bine de jumătate din evaziunea fiscală estimată la 80 de miliarde de lei este generată de necolectarea de TVA.