Parcul industrial Galați, investiţie de 16 milioane de lei pierdută din cauza hârtiilor

Data publicării:
parc

Mai mult de 22 de hectare, câteva clădiri de peste o mie de metri pătrați fiecare, apă, canalizare și curent electric. Asta conține Parcul Industrial Galați, însă, până acum, niciun investitor nu a venit să își deschidă o afacere. În plus, zona se află pe malul Dunării și investitorii ar putea aduce ușor materia primă de care au nevoie. Dar vapoarele ar putea transporta și produsul finit către destinațiile de export.

În teorie sună bine, numai că în 10 ani de când există, parcul industrial nu a reușit să creeze niciun loc de muncă în Galați. Niciun investitor nu a pus piciorul aici, deși mai multe firme s-au arătat interesate. Toți s-au lovit de aceeși problemă: terenul pe care se află parcul industrial are un statut incert și parcele întregi nu au documentația cadastrală necesară.

„Datorită faptului că nu puteam să încheiem contracte cu ei, le-am spus: Domnilor, uitaţi într-o perioadă imediat următoare o să ajungem în situaţia în care o să rezolvăm şi problemele acestea,” declară Costică Voicu, director Parcul Industrial Galaţi.

Numai că lunile s-au transformat în ani și vreme de un deceniu, nicio conducere a primăriei nu a reușit să clarifice statutul terenului din Parcul Industrial. Cu totul, investiția inițială a fost de 16 milioane de lei, dar în loc să producă bani, întreținerea parcului costă cam 3.000 de lei pe lună. Mai grav este că instalațiile au început să se strice și mai multe componente metalice au fost furate. Asta deși parcul are un paznic care stă într-o gheretă. Doar ghereta acestuia a costat 90 de mii de lei. Este doar una dintre neregulile descoperite de Curtea de Conturi. Totuși, aleșii locali sunt optimiști și spun că vor pune la punct documentația.

„Deocamdată prospectăm piaţa, ne rugăm de investitori, sper să avem pentru anul viitor surprize plăcute,” spune Marius Stan, primarul municipiului Galaţi.

Culmea ironiei este că Parcul Industrial din Galați a fost construit în același timp cu cele din Vestul și Centrul țării. La Oradea, de exemplu, primăria a fost nevoită să deschidă chiar și un al doilea parc după ce primul a fost ocupat aproape în totalitate.

La Cluj, gradul de ocupare în parcurile Tetarom 1 și 2 este de peste 80%. Deloc întâmplător, șomajul în județele Bihor și Cluj este de aproximativ 4%, în vreme ce în Galați, procentul sare de 9%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”