Milioane de documente interne expun, pentru prima dată, aceste persoane - de la politicieni la fiica unui dictator notoriu sau un miliardar britanic care și-a ascuns averea de fosta soție. Documentele ce vizează mai ales paradisul fiscal Virgin Islands au potențialul de a transmite o undă de șoc în industria off-shore, comentează The Guardian.
Documentele oferă fapte și cifre, cum ar fi transferuri de bani, date de înregistrare a firmelor, legături dintre firme și persoane, date care ilustrează cum secretul financiar din paradisurile fiscale s-a răspândit agresiv în lume, permițând celor bogați și celor bine ancorați să se sustragă de la plata taxelor, alimentând corupția și problemele economice atât în țările bogate, cât și în cele sărace. Documentele detaliază proprietățile firmelor și persoanelor din mai mult de 170 de țări și teritorii.
Stocul de documente reprezintă cel mai mare depozit de informații confidențiale legate de industria off-shore obținut vreodată de o organizație media. Cantitatea de documente, măsurată în gigabiți, este de peste 160 de ori mai mare decât documentele Departamentului de Stat American publicate de WikiLeaks în 2010.
Președintele azer este pe listă
În Franța, Jean-Jacques Augier, aflat pe listă, prieten apropiat al președintelui Francois Hollande și trezorier al campaniei electorale a acestuia, a fost obligat să-și identifice public partenerul de afaceri chinez. Augier este acţionar la societăţi offshore în Insulele Cayman, o informaţie care ar putea slăbi poziţia şefului statului francez. În Mongolia, fostul ministru de finanțe a spus că s-ar putea retrage din politică, în urma investigației pe tema averilor din paradisuri fiscale.
Numele sunt prezentate în cadrul unui proiect al International Consortium of Investigative Journalists [ICIJ],în colaborare cu The Guardian și alte organisme de presă internaționale. În total, 36 de publicaţii din lume au avut acces, cu ajutorul consorţiului independent de jurnalism de investigaţie, ICIJ, cu sediul la Washington, la o scurgere majoră de informaţii provenind de la două societăţi ce oferă servicii de tip „offshore", şi anume una cu sediul în Singapore, cealaltă din British Virgin Islands.
Acest proiect ar putea duce la o lipsă de încredere în rândul bogaților planetei, care nu mai pot fi siguri că averile lor mai pot rămâne ascunse.
Pe listă este Scot Young, asociat al oligarhului Boris Berezovski. Young este în închisoare în prezent, pentru că a încercat să ascundă averea de fosta sa soție. De asemenea, pe listă apar numeroși oficiali guvernamentali și familii bogate din întreaga lume, din Canada până în India, SUA, Pakistan, Indonezia, Iran, China, Thailanda și foste state comuniste.
De exemplu, apar președintele Azerbaidjanului și familia sa, soția vicepremierului rus, soția unui senator din Canada sau cel mai bogat colecționar de artă din Spania.
Se estimează că peste 32.000 de miliarde de dolari se află în conturi în paradisuri fiscale.