Au pierdut bani, ca toată lumea, dar au pierdut mai puţin. Apartamentele din Sibiu şi Timişoara şi-au redus cel mai puţin din valoare din 2008 până în prezent. În Bucureşti, Constanţa şi Râmnicu Vâlcea apartamentele s-au ieftinit cel mai mult.
Cine a cumpărat un apartament în Sibiu în 2008 îl vinde acum în medie cu 16% mai ieftin, arată un studiu imobiliare.ro. Fosta capitală culturală europeană este de departe orașul din România în care prețurile apartamentelor s-au menținut cel mai bine. Asta și pentru că nu au fost niciodată extrem de mari, așa că nu au avut de unde să scadă atât de mult. Chiar și în anul de vârf 2008, prețul apartamentelor din Sibiu abia dacă depășea 800 de euro pe metru patrat. În Capitală, în același an, prețurile erau triple.
Contează foarte mult și structura pieței imobiliare locale. Chiar dacă este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, Sibiul nu abundă în apartamente de lux și nici nu are foarte multe apartamente noi.
Într-o situație asemănătoare este și Timișoara, unde apartamentele s-au ieftinit în medie cu 25% în perioada 2008-2014. De la 1100 de euro pe metru pătrat, la 825 de euro.
În Capitală apartamentele s-au ieftinit cu 43,5% în anii de criză. Este una dintre cele mai mari prăbușiri. A contat foarte mult și faptul că Bucureștiul a avut o bulă imobiliară, care poate că nu s-a spart ca în țările din Occident, dar s-a dezumflat suficient de mult cât să le provoace pierderi mari investitorilor și proprietarilor.
Pe lângă faptul că apartamentele excesiv de scumpe au venit la un preț mai apropiat de realitate, dezvoltatorii imobiliari au oferit reduceri substanțiale ca să scape de apartamentele noi pe care le aveau pe stoc în Capitală.
Constanța a avut de asemenea o piață imobiliară umflată, iar apartamentele de la malul mării și-au pierdut din valoare chiar și mai mult decât Bucureștiul: 45%.
Însă, procentual, cea mai mare scădere a fost înregistrată în Râmnicu Vâlcea: 50%. Problemele de acolo sunt mult mai mari decât în celelalte orașe. Iar ieftinirea apartamentelor reflectă, printre altele, criza combinatului Oltchim paralizat de tentativa ratată de privatizare. Nici măcar banii încasați în condiții suspecte de renumiții hackeri din Râmnicu Vâlcea nu au reușit să oprească prăbușirea prețului apartamentelor de acolo.