OMV, schimb de active cu Gazprom. Se află și Petrom pe listă?

Data publicării:
5436bd9f682ccf8fe2f403ad

Directorul general al grupului OMV, Rainer Seele, şi ministrul austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling, vor face o vizită la Sankt Petersburg, pe 1 aprilie, pe fondul negocierilor companiei pentru un schimb de active cu grupul rusesc Gazprom, relatează Reuters, informează News.ro.

Grupul austriac OMV controlează în România compania OMV Petrom, cea mai mare societate petrolieră de pe piaţa locală, care deţine un lanţ integrat producţie - rafinare - distribuţie de carburanţi. OMV Petrom deţine şi jumătate din producţia naţională de gaze naturale. 

OMV şi Gazprom lucrează de luni de zile la un acord pentru un schimb de active, în care OMV ar prelua o participaţie la exploatarea de gaze Urengoi din Siberia, dar nu există informaţii referitoare la ce active ar putea oferi OMV, cel mai mare grup energetic din Europa Centrală, proprietarul Petrom.

Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al ministrului austriac de Finanţe. Seele vrea ca prin schimbul de active OMV să îşi reducă costurile de producţie şi a subliniat că nu există un plan B.

O sursă apropiată OMV a spus că prezenţa ministrului austriac de Finanţe sugerează că ar putea să fi avut loc progrese în discuţiile legate de cooperarea viitoare a OMV cu Gazprom.

Ministerul rus al Energiei a anunţat anterior că schimbul ar putea include active de petrol şi gaze ale OMV în alte ţări sau proiecte de infrastructură şi energie din Austria.

Pe lângă România, OMV desfăşoară operaţiuni de explorare şi producţie în Marea Nordului, Austria, Australia, Noua Zeeelandă, Emiratele Arabe Unite, Tunisia, Gabon, Kazahstan, Namibia şi Madagascar, precum şi operaţiuni inactive în Libia şi Yemen.

Compania austriacă este pe cale să preia traderul de gaze EconGas, are o participaţie majoritară la Central European Gas Hub (CEGH) în Austria, deţine facilităţi de stocare a gazelor în Austria şi rafinării în Austria, Germania şi România.

OMV vrea să vândă benzinăriile Petrol Ofisi din Turcia şi este pe cale să vândă o participaţie minoritară la Gas Connect Austria, cu toate că a exclus că Gazprom ar fi cumpărătorul.

La începutul acestui an, OMV negase că Petrom va face obiectul tranzacţiei cu ruşii. Ar fi şi mai dificil, pentru că autorităţile române, cel puţin, ar încerca să blocheze tranzacţia, nu doar prin măsuri administrative, ci şi în calitate de acţionar minoritar la Petrom.

Rafinăria este un punct strategic al economiei româneşti. Sunt trei importante. Cea de la Năvodari, deţinută acum de kazahi, dar care urmează să ajungă la chinezi, şi două la Ploieşti, din care Petrotel aparţine unei alte companii ruse, anume Lukoil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...