Directorul general al grupului OMV, Rainer Seele, şi ministrul austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling, vor face o vizită la Sankt Petersburg, pe 1 aprilie, pe fondul negocierilor companiei pentru un schimb de active cu grupul rusesc Gazprom, relatează Reuters, informează News.ro.
Grupul austriac OMV controlează în România compania OMV Petrom, cea mai mare societate petrolieră de pe piaţa locală, care deţine un lanţ integrat producţie - rafinare - distribuţie de carburanţi. OMV Petrom deţine şi jumătate din producţia naţională de gaze naturale.
OMV şi Gazprom lucrează de luni de zile la un acord pentru un schimb de active, în care OMV ar prelua o participaţie la exploatarea de gaze Urengoi din Siberia, dar nu există informaţii referitoare la ce active ar putea oferi OMV, cel mai mare grup energetic din Europa Centrală, proprietarul Petrom.
Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al ministrului austriac de Finanţe. Seele vrea ca prin schimbul de active OMV să îşi reducă costurile de producţie şi a subliniat că nu există un plan B.
O sursă apropiată OMV a spus că prezenţa ministrului austriac de Finanţe sugerează că ar putea să fi avut loc progrese în discuţiile legate de cooperarea viitoare a OMV cu Gazprom.
Ministerul rus al Energiei a anunţat anterior că schimbul ar putea include active de petrol şi gaze ale OMV în alte ţări sau proiecte de infrastructură şi energie din Austria.
Pe lângă România, OMV desfăşoară operaţiuni de explorare şi producţie în Marea Nordului, Austria, Australia, Noua Zeeelandă, Emiratele Arabe Unite, Tunisia, Gabon, Kazahstan, Namibia şi Madagascar, precum şi operaţiuni inactive în Libia şi Yemen.
Compania austriacă este pe cale să preia traderul de gaze EconGas, are o participaţie majoritară la Central European Gas Hub (CEGH) în Austria, deţine facilităţi de stocare a gazelor în Austria şi rafinării în Austria, Germania şi România.
OMV vrea să vândă benzinăriile Petrol Ofisi din Turcia şi este pe cale să vândă o participaţie minoritară la Gas Connect Austria, cu toate că a exclus că Gazprom ar fi cumpărătorul.
La începutul acestui an, OMV negase că Petrom va face obiectul tranzacţiei cu ruşii. Ar fi şi mai dificil, pentru că autorităţile române, cel puţin, ar încerca să blocheze tranzacţia, nu doar prin măsuri administrative, ci şi în calitate de acţionar minoritar la Petrom.
Rafinăria este un punct strategic al economiei româneşti. Sunt trei importante. Cea de la Năvodari, deţinută acum de kazahi, dar care urmează să ajungă la chinezi, şi două la Ploieşti, din care Petrotel aparţine unei alte companii ruse, anume Lukoil.