Bogdan Chilărescu a luat un credit de 42.000 de franci de la OTP în urmă cu aproape un deceniu. Acum plăteşte o rată echivalentă cu 950 de lei, care ar scădea cu 140 de lei dacă ar accepta oferta de conversie a băncii.
„Ar însemna în jur de 10-15 procente, dar povara acestui credit a crescut cu 100%. Mi se pare o ofertă jignitoare, prin inserarea a tot felul de clauze în continuare abuzive”, spune el.
Pentru 10.500 de clienţi cu credite ipotecare în franci, OTP oferă o reducere a datoriei care, în majoritatea cazurilor, porneşte de la 17% şi ajunge la 25%. Datoria este convertită în lei, la cursul zilei, dar clienţii trebuie să fie bun-platnici.
„Oferim posibilitatea celor care au restanţe peste 90 de zile să plătească partea ce depăşeşte ca să devină eligibili”, spune Constantin Mareş, manager în cadrul băncii.
Dacă acceptă oferta, clienţii vor încheia cu banca un nou contract care, în opinia unor avocaţi, cuprinde clauze în defavoarea clienţilor.
Astfel, banca poate să rezilieze înţelegerea dacă în favoarea datornicului ar interveni o lege sau o decizie judecătorească, ca cea dintr-un proces colectiv, spun avocaţii datornicilor.
„Renunţarea la orice litigii pe viitor în baza contractului nou încheiat este abuzivă, pentru că eu nu pot să ştiu ca şi consumator în ce fel banca va înţelege să administreze acest contract”, spune Alexandra Burada, avocat.
Reprezentanţii băncii neagă acuzaţiile şi spun că vor să se asigure că aplică o singură dată reducerea datoriei.
„Acţionarul OTP nu ar putea susţine în acelaşi timp, pe de o parte, pierderea voluntară pe care şi-a asumat-o prin programul de conversie, iar pe de altă parte eventuala pierdere impusă printr-o lege a conversiei”, se arată într-un răspuns trimis de OTP către Digi24.
„Nu putem vorbi de clauze abuzive, pentru că nu-i vorba de contracte semnate, pot fi propuneri care să fie în curs de negociere, sugestia pe care noi o facem este ca propunerile să fie bune şi acceptabile”, spune Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.
Legea conversiei, care prevede o reducere de 15% a soldului, se află încă în dezbaterea Parlamentului. Între timp, băncile au venit cu propriile programe de conversie a creditelor în franci. Banca Transilvania a oferit o reducere de 22,5% a datoriei, iar Bancpost a anunţat un discount de 30%.