Prima ofertă pentru deţinătorii punctelor de despăgubire ANRP: Un fond specializat oferă 50% din valoare, cu plata pe loc.
Fondul de investiţii Alpha Quest anunţă derularea unei oferte publice de achiziţie a punctelor de despăgubire emise de ANRP în favoarea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist şi care nu au fost împroprietăriţi până acum, potrivit unui comunicat al Fondului, informează Economica.net.
Fondul va cumpăra punctele la 50% din valoarea nominală şi pune la bătaie 200 de milioane de lei în acest scop.
Alpha Quest va derula o ofertă publică de cumpărare de până la 400 milioane puncte de despăgubire emise de ANRP în perioada 8 Februarie–30 Aprilie 2017, la preţul de 0,5 RON/punct (50% din valoarea nominala), cu circa 20% peste preţul pieţei la acest moment, conform datelor noastre şi articolelor media. Oferta se adreseaza exclusiv deţinătorilor de drept ai punctelor şi nu vizează achiziţia de dosare sau drepturi litigioase", se arată într-un comunicat al Alpha Quest.
Alpha Quest este un Fond de Investiţii înregistrat în Malta, reglementat de MFSA, atutoritatea financiară malteză, ce vizează plasamente alternative şi care în prezent se concentrează pe achiziţionarea punctelor de despăgubire emise de ANRP, şi nu are investitori români.
"Sistemul de restituire prin Puncte de Compensare a fost creat în 2013 după ce formele precedente de despăgubire (în special cu acţiuni ale Fondului Proprietatea) nu au satisfăcut cererile existente. De la 1 ianuarie 2017, deţinătorii punctelor ANRP pot decide să le valorifice în numerar, însa acestia nu pot converti mai mult de 20% din totalul punctelor pe care le au, iar valoarea unui titlu de plată nu poate să fie mai mică de 20.000 lei. Deşi teoretic deţinătorii de puncte ANRP ar putea să îşi primească integral banii in 5 ani (20% pe an), realistic vorbind acest lucru este puţin probabil, având în vedere că restituirile trebuie să fie prinse în bugetul de stat anual, neexistand nicio garanţie că Guvernul îşi va "permite" în fiecare an să facă restituirile", se arată în comunicatul Alpha Quest.
Istoria unei înșelăciuni
Procentul oferit acum, de 50%, este mai bun decât cel oferit imediat după înființarea Fondului Proprietatea în 2005. Timp de ani buni, deoarece Fondul nu era listat la bursă, deținătorii titlurilor de despăgubire și-au vândut pe sume de nimic drepturile unor investitori dornici de câștiguri rapide și intermediarilor angajați de aceștia. Au existat perioada în care sumele oferite au coborât până la 5%-10% din sumele nominale înscrise pe titluri.
Listarea Fondului a avut loc în 2011. În cei șase ani scurși între înființare și listarea FP la bursă a avut loc un transfer masiv de titluri între proprietarii ale căror averi fuseseră confiscate și diferiți investitori în căutare de câștiguri rapide.
Oficialii români, printre care Sebastian Vlădescu, ministru de Finanțe la acel moment, nu au oferit niciodată o explicație plauzibilă pentru întârzierile mari la listare.
Întârzieri deliberate, menite să determine proprietarii să cedeze nervos și să își vândă drepturile, sau dificultăți birocratice? Niciodată nu s-a știut. Sub presiunea nevoii de bani sau a vârstei înaintate și ca urmare a faptului că nu aveau cum altfel să își fructifice drepturile pentru sume juste de bani, proprietarii și-au cesionat drepturile pe sume nimic. A avut loc un proces masiv de transfer al acestor drepturi spre investitori, pentru sume insignifiante. În prezent persoanele fizice române, majoritare la înființare au ajuns să mai dețină doar 18% din capitalul social al FP. Majoritatea Fondului a ajuns în mâinile investitorilor străini, români și a deținătorilor de titluri FP de la bursa din Londra.