Compania Chevron a fost criticată pentru explotarea gazelor de şist chiar la ea acasă. Sute de californieni au protestat anul trecut, în faţa sediului companiei, faţă de metoda fracturării hidraulice.
Compania cu sediul în California are activităţi în peste 180 de ţări şi se numără printre cele mai mari şase companii petroliere din lume. Este condusă de un consiliu de administraţie format din 11 membri. În 2010, din consiliu a făcut parte Chuck Hagel, care a fost numit secretar al apărării în februarie anul acesta. Corporaţia are relaţii bune cu administraţia Obama. Dovadă - numeroasele contracte încheiate cu Pentagonul, pentru vânzare de combustibil.
Compania îşi susţine interesele printr-o intensă activitate de lobby. Numai anul trecut Chevron a donat 2,5 milioane de dolari unui fond republican care are legături strânse cu actualul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner.
Şi un fost ambasador al Statelor Unite în România a avut tangenţe cu corporaţia multinaţională. Înainte să fie ambasador, Mark Gitenstein a fost partener la o firmă de avocatură din Washington, care a primit aproape 400.000 de dolari de la Chevron pentru lobby, în perioada 2005 - 2011.
În pofida relaţiilor influente de la Washington, gigantul petrolier a fost condamnat în Ecuador la o amendă colosală pentru poluarea unor teritorii amazoniene. Chevron, care are de plătit 19 miliarde de dolari, a cerut rejudecarea procesului în Statele Unite.