O specie de crab amenință economia Italiei. Invazia de crustacee prădătoare devastează Delta Po

Data publicării:
un crab albastru ținut în mâini de un pescar gross-plan
Roma a alocat 2,9 milioane de euro cooperativelor de pescuit pentru a controla populația de crabi. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Crabii albaștri invazivi amenință economia unor regiuni întregi din Italia, spun oficialii. Crustaceul originar din apele din vestul Oceanului Atlantic și din Golful Mexic devastează producția de crustacee în Delta Po, unde nu are prădători naturali, informează The Guardian.

Comunitățile italiene de pescuit din nordul țării se luptă cu o invazie de crabi albaștri prădători, care riscă să pună în pericol economia unor regiuni întregi, au spus autoritățile.

Crabul, originar de pe coasta Americii de Nord și de Sud, s-a răspândit în mai multe locații asemănătoare lagunelor din Italia în ultimul an, prădând crustaceele locale și reprezentând o amenințare pentru rolul țării, Italia fiind unul dintre cei mai importanți producători de scoici din lume.

„Avem nevoie de oamenii de la Roma care să înțeleagă că acest dezastru pune în pericol viețile a mii de familii și afaceri”, a declarat guvernatorul Emilia-Romagna, Stefano Bonaccini, după un summit care a avut loc luni.

Invazia de crabi albaștri distruge afacerile de familie

„Această invazie riscă să distrugă o economie care nu numai că oferă un mijloc de trai pentru comunitate, dar care este o delicatesă italiană și europeană, împreună cu alte produse de tradiție ale acestei regiuni, cum ar fi șunca de Parma sau parmezanul”, a mai spus guvernatorul.

Comunitățile de pescuit din regiunile afectate au fost sfătuite să captureze cât mai mulți crabi albaștri, în încercarea de a-și controla populația. În delta fluviului Po, totuși, astfel de eforturi s-au dovedit în mare parte ineficiente.

Aproximativ 326 de tone din speciile agresive invazive au fost deja capturate în Veneto în acest an, inclusiv 84 de tone în Scardovari și 29 de tone în Pila, numai în luna august.

Potrivit asociației de pescari Fedagripesca-Confcooperative, crabii au cauzat deja pagube economice de aproximativ 100 de milioane de euro în Italia, per ansamblu, și au devorat până la 90% din puietul de scoici din delta Po, provocând pagube grave producției viitoare.

Guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia, le-a arătat reporterilor doi crabi albaștri vii în timpul unei conferințe de presă săptămâna trecută, susținând că „sparg totul și provoacă dezastre”.

Crabul albastru nu are prădători în Delta Po, așa că se înmulțește rapid

Crabul albastru este o sursă de hrană foarte importantă pentru prădătorii săi naturali, cum ar fi calcanii și rechinii, în habitatul său, dar în nordul Italiei nu are prădători și se reproduce fără limite și distruge fauna locală.

Grupul de lobby agricol Coldiretti a descris prezența crabilor drept o „calamitate naturală” care a amenințat supraviețuirea a 3.000 de firme de familie din delta Po și a cerut sprijin guvernului.

Roma a alocat 2,9 milioane de euro pentru cooperativele de pescuit pentru a controla populația de crabi, dar guvernul urmărește și o strategie paralelă: încurajarea italienilor de a introduce crabii în meniurile lor. Pescarii au început să îi vândă cu 8 euro kilogramul persoanelor fizice sau supermarketurilor.

Giorgia Meloni recomandă transformarea crabilor în mâncare

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a postat o fotografie cu ea și cu cumnatul ei, ministrul agriculturii Francesco Lollobrigida, mâncând crabi albaștri la ferma lor de vacanță de vară din Puglia în weekend. Într-un videoclip separat, Lollobrigida ține un crab albastru lângă o oală care fierbe, în timp ce explică importanța gătirii lui pentru a lupta împotriva invaziei.

Nu toată lumea, însă, este de acord cu strategia. Într-o declarație publicată luni, Gianmichele Passarini, președintele Cia-Agricoltori Italiani Veneto, a declarat: „Lupta împotriva unei astfel de urgențe larg răspândite care determină mii de pescari să se lupte cu o carte de bucate este greșită. Avem nevoie de un program serios pentru a controla crabul albastru din apele noastre. Este o simplă iluzie să sperăm să eradicăm această specie pe termen scurt și mediu.”

Potrivit experților, crabul albastru și-a făcut drum în Italia ca urmare a transportului maritim și a comerțului internațional, după ce a fost încărcat din greșeală pe nave mari de marfă atunci când colectau apa de balast, pe care o folosesc pentru a-și asigura stabilitatea. Această apă, care adesea nu este filtrată înainte de a fi deversată în Mediterana, a permis crabilor să invadeze noi zone.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”