Jumătate din regiunile din top 10 cu cei mai mulți km de autostradă construiți în deceniul 2007-2016 sunt din Spania. Această țară a construit cu fonduri UE de zece ori mai mulți kilometri de autostradă decât România. Totuși o regiune din România a reușit să intre în topul menționat.
Foto: Autostradă la Barcelona, Spania
O regiune din România figurează în primele zece regiuni europene (NUTS) din punct de vedere al lungimii rețelei de autostrăzi nou construite între 2007 și 2016, potrivit ultimelor date furnizate de oficiul european de statistică (Eurostat).
Topul este dominat de Spania (cinci regiuni din zece), Irlanda (două regiuni), Franța, Ungaria și România, fiecare cu câte o regiune. In cei zece ani Spania a construit peste 2.000 de kilometri, arată statistica.
Regiunea Vest din România se găsește cu 200 de kilometri construiți în urma regiunii TransDanubia de sud din Ungaria (sud-vestul Ungariei, cu puțin peste 200 de kilometri de autostradă).
În termeni relativi (kilometri construiți raportat la rețeaua existentă), expansiunea cea mai mare a avut loc în regiunea de vest a României, urmând regiunea Yugoiztochen din Bulgaria și Lodzkie in Polonia, spune Eurostat.
Ratele impresionante de creștere (o creștere de aproape 50% în cazul României) sunt explicate de rețelele foarte limitate de autostrăzi în aceste regiuni în anii 2000. Practic însă, România a reușit să construiască în cei zece ani mai puțin decât în oricare dintre cele cinci regiuni spaniole care se găsesc în fața sa (Castilla-y-Leόn (558 km), Andalucίa (332 km), Castilla-la-Mancha (328 km), Catalonia (423 km), Galicia (+293 km). România a construit doar un pic mai mult față de regiunea Aragonm din Spania (184 km).
Eurostat are și o explicație. Faptul că multe regiuni spaniole sunt incluse în top este consecința investițiilor considerabile suportate din fonduri europene realizate în cadrul Planului Strategic de Infrastructură si Transport. Nicio țară europeană nu a experimentat lucrări atât de ample de construire a autostrăzilor într-o perioadă de trimp atât de scurtă, spun statisticienii europeni.