Scandalul din jurul modificării Codului Penal a deviat atenţia de la o altă ordonanţă de urgenţă care ridică multe semne de întrebare - cea privind cheltuirea banilor publici: OUG 9/2017. Un document aprobat de Guvern dă mână liberă autorităţilor locale să se împrumute oricât, fără să fie trase la răspundere, relatează Digi24. Economiştii spun că, astfel, statul îi protejează pe cei care irosesc fondurile.
De exemplu, un primar care vrea să pună flori în valoare de 5 milioane de lei în localitatea pe care o conduce, în loc să asfalteze un drum, primeşte un credit prin Ministerul Dezvoltării.
Instituţia gestionează sumele care ajung către autorităţile locale. Nimeni nu va mai putea să îl tragă la raspundere pe edil pentru modul în care a cheltuit banii, deoarece legea nu îl mai obligă să fie cumpătat.
Amendamentul depus la proiectul bugetului limitează doar depăşirea cheltuielilor bugetare. Restricţia nu e valabilă şi pentru fondurile obţinute prin credite.
„De fapt, în continuare se proroga responsabilitatea celor care iau decizii cu banii, în special creditele de angajament, de a-i distribui. Acest lucru rămâne la discreția guvernului și dacă se vor face pe criterii politice nu este niciun fel de responsabilitate”, spune Florin Cîţu, senator PNL.
Ministrul Finanţelor susţine că nu se poate impune o limită creditelor de angajament.
„Creditele de angajament acoperă o perioadă mai mare de timp pe mai mulți ani și ca aceste contracte să poată fi semnate pe mai mulți ani, e nevoie ca în lege să existe această derogare. Să se poata contracta multianual obiectivele de investiții”, susține Viorel Ștefan.
Practic, prin acestă derogare, instituţiile publice şi, automat, autorităţile locale nu au nicio restricţie în a se împrumuta.
„Se pot semna, conform derogării acesteia, contracte care să vizeze anii următorii, fără a mai exista vreo limită şi vreo răspundere pentru asta”, spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
Economiştii atenţionează că şi în proiectul legii bugetului, discutat acum în Parlament, guvernul a introdus câteva prevederi care favorizează primăriile.
Prin hotărâre de Guvern, Ministerul Dezvoltării poate da bani direct din Fondul de Rezervă, aflat la dispoziţia Executivului. Şi, totodată, dă liber Ministerului Dezvoltării să transfere banii de la un program la altul în acelaşi scop: finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală.
Claudiu Năsui, inițiatorul amendamentului care blochează OUG 9/2017, a explicat, pe larg, pe Facebook:
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media