TVA pentru carne, pește, legume și fructe ar putea să scadă la 9%
Conform prezentării noului Codului Fiscal emise de Ministerul Finanţelor Publice, propunerile de modificări legislative referitoare la taxa pe valoare adăugată (TVA) se referă la reducerea cotei standard pentru toate bunurile şi serviciile de la 24%, cât este în prezent, la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016.
O altă propunere prevede reducerea cotei de TVA pentru carne, pește, legume și fructe de la 24% la 9%, începând cu 1 ianuarie 2016.
Microîntreprinderile, obligate să plătească impozit, chiar dacă nu au angajaţi
Guvernul impune CAS-CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri. Din 2017, cota de asigurări sociale va scădea
Îngrijorat de scăderea consumului de carburanţi şi alcool, Guvernul vrea să reducă accizele din 2016
Taxa pentru divorţul la primărie s-ar putea mări de anul viitor
Impozitul pe locuinţe şi terenuri va creşte, chiar şi de şase ori în anumite cazuri
Potrivit documentului, se propune ca, de la 1 ianuarie 2018, să se reducă din nou TVA, de la 20% la 18%.
În plus, se propune introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, începând cu 1 ianuarie 2016.
"De la 1 ianuarie 2016 putem să venim cu cota generală de TVA la 20% şi cu cota de 9% pentru produsele alimentare de bază", a declarat premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de Guvern de astăzi.
"Suntem a cincea ţară ca nivel al TVA-ului. Vom ajunge, din momentul în care vom coborî, de la 1 ianuarie, la 20%, sub media Uniunii Europene, care astăzi este la 21,5%. De la 1 ianuarie 2018 se reduce cota de TVA de la 20% la 18%", a spus ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.