Modul în care sunt impozitate veniturile din investiții, acolo unde intră și veniturile din dividende sau dobânzi, urmează să fie modificat, în contextul introducerii impozitului pe veniturile globale ale gospodăriei și, implicit, a modificării Codului fiscal.
Astfel, veniturile din dividende ar urma să fie scutite de plata impozitului pe venit, în timp ce pentru veniturile din dobânzi nu va mai fi aplicată cota de impozitare de 16%, potrivit Avocatnet.ro.
Totodată, obligația virării acestui impozit nu va mai reveni plătitorului de venit (banca, de obicei), în timp ce anumite venituri vor fi impozitate cu 3%, peste un anumit plafon.
Modul de impozitare a acestor venituri urmează să fie modificat, așa cum reiese din proiectul de modificare a Codului fiscal, prin care Fiscul vrea să introducă, printre altele, impozitul pe veniturile globale ale gospodăriilor.
Astfel, în primul rând, veniturile din dividende ar urma să fie scutite de plata impozitului pe venit, în condițiile în care acestea sunt taxate acum cu o cotă de 5%.
În ceea ce privește veniturile din dobânzi, proiectul de act normativ pregătit de Fisc elimină cota de 16% pe care trebuie să o achite actualmente persoanele care au bani în depozite pentru care obțin dobândă sau cele care își încasează salariul, pensia sau alocația într-un cont, dar nu ridică sumele încasate și acumulează dobândă.
Asfel, contribuabilul care obține venituri din dobânzi ar urma să achite un impozit de 10% pentru sumele câștigate într-un an, procent ce va fi aplicat și veniturilor obținute din salarii și/ sau din alte surse.
Banca ar fi obligată să calculeze veniturile/ pierderile pentru fiecare persoană care obține venituri din dobânzi și să îi transmită, până la finalul lunii februarie, informații privind totalul acestora, informații ce vor transmise, concomitent, și Fiscului.
Astfel, ar urma să fie eliminată prevederea confom căreia banca este obligată să și vireze impozitul obținut din veniturile sub formă de dobânzi, însă o procedură exactă va trebui elaborată de Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Potrivit prevederilor propuse, impozitul pe venit nu va mai fi reținut de angajatori, acesta urmând a fi plătit direct de către salariați.