Fabrica de mobilă a lui Ion Pau a fost pusă pe picioare cu 3 milioane de euro, bani din credite bancare. Din momentul în care fabrica a început să producă, a intrat într-o cursă contracronometru.
„Orice întarziere a clienților noștri înseana o problemă în a rambursa creditele noastre și însemna dobânzi mai mari, penalizări. Clienții noștri fiind serioși, nu am avut nicio problemă în a returna creditele bancare. Eu am zis așa: statul să nu mă încurce, că de ajutat nu are cum să ma ajute”, spune Ion Pau.
S-a ajutat singur, cu ambiţia de a obţine mobilier deosebit şi de calitate, cu care să îşi facă loc pe piaţă. A reuşit. A avut dovada atunci când 80 de camioane încărcate cu produsele sale au pornit spre Germania, pe bază de comandă.
15 ani mai târziu şi după mii de camioane pline care au bătut drumul către Occident, cifra de afaceri a ajuns la două milioane de euro.
Mobila gorjeanului a ajuns chiar în Parlamentul german. Cei 100 de angajaţi nu se plâng de comenzile multe, mai ales că lucrează cu utilaje moderne care înlocuiesc alţi 100 de tâmplari.
În plus, roboţii nu muşcă niciodată greşit din carnea lemnului, deci rebuturile sunt în marja de eroare clasică. Iar grija pentru folosirea integrală a materiei prime include şi rumeguşul.
În timp, lista produselor s-a îmbogăţit nu doar cu modele noi de piese de mobilier, ci a făcut pasul spre producerea unor jocuri aproape deloc ştiute în România, dar apreciate peste graniţă.
De altfel, atât cele o mie de modele de mobilă, cât şi jocurile ajung în Germania, unde sunt preluate de un afacerist a cărui fabrică a tras obloanele de câţiva ani.
Din producător, germanul a ajuns comerciant care vinde marfă românească şi trăieşte bine din asta. Alte loturi ajung constant din Târgu Jiu în Austria.
La începutul anilor '90, Ion Pau avea o linie de producţie pentru curele de uz industrial. Şi-a dat seama că este o afacere fără mari perspective, aşa că s-a gândit să o ia de la capăt în alt domeniu. L-a ales pe cel al mobilei şi a câştigat. Dar spune că abia când românii îşi vor permite să cumpere şi ei mobilă de la fabrica sa va fi un semn că nivelul de trai a crescut şi ţara a progresat.