Una dintre cele mai mari probleme ale României este, în viziunea FMI, lipsa unor politici fiscale coerente. Autorităţile fiscale nu au reuşit să colecteze mai muţi bani la bugete, metodele de stopare a evaziunii fiscale rămân ineficiente, iar cheltuielile depăşesc producţia.
În bugetul din acest an este o proiecţie a veniturilor colectate la bugetul de stat de 32% din PIB, iar ministrul de Finanţe spunea că vrea să urce acest procent la 33,8% până la sfârşitul acestui an, iar asta în condiţiile în care media UE sare de 45%.
Reprezentanţii Fondului au atras atenţia tot timpul că problema o reprezintă colectarea taxelor şi impozitelor, nu numărul acestora.
Probleme cu privatizările
Nici la capitolul reformarea companiilor de stat, România nu stă bine. Cu excepţia pachetului de acţiuni de la Transelectrica, listările la bursă sau privatizările programate nu s-au materializat.
Ministerul Economiei, instituţia delegată să privatizeze companiile de stat cu probleme, să le restuctureze şi să aducă manageri privaţi în aceste companii. Poate cel mai răsunător eşec din acest an a fost ratatea privatizării combinatului de la Râmnicu-Vâlcea, Oltchim.
Imediat după eşec, autorităţile că până în ianuarie 2013 vor găsi un investitor străin, puternic care să preia combinatul de la colaps şi să-l aducă pe profit. Iată că este ianuarie, nici urmă de investitor, ba mai mult, noul minitsru al Economiei a spus că într-un scenariu optimist privatizarea se va relua abia la primăvară.
Legea sănătății, încă restantă
O mare restanţă de pe lista obligaţiilor asumate în faţa FMI priveşte sistemul medical.
O lege cerută expres de reprezentanţii FMI a fost legea sănătăţii. Ea trebuia să reformeze întregul sistem de sănătate românesc. Primul proiect al acestei legi a fost respins de FMI undeva la jumătatea anului 2011, iar de atunci şi până acum autorităţile din domeniu se chinuie să găsească o formulă a legii care să corespundă cerinţelor FMI-ului.
Una peste alta, şansele semnării unui nou acord par destul de mici. Pe de altă parte însă, FMI-ul are nevoie de banii României, fiind un bun plătitor, în fiecare an.