Mircea Coșea: Încep să cred că și programul de austeritate în România a fost un experiment

Data publicării:
28032013 20impartial 20cipru-57558

Profesorul în economie Mircea Coșea afirmă că acesta este un moment important ca analiză, deoarece s-a schimbat optica europeană despre ce înseamnă criza și ieșirea din criză.

„Ne-am obișnuit cu o tactică pe care guvernele au folosit-o și n-a prea dat rezultate și anume refinanțarea băncilor prin bugetele de stat, acum s-a trecut la refinanțarea băncilor prin banii deponenților. Această măsură este de sorginte europeană, UE a sugerat-o, a încurajat-o deci s-a creat un precedent care poate fi aplicat și altor țări nu neapărat în situații atât de grave cum e Cipru. Unii spun că Cipru e un experiment. Încep să cred că și programul de austeritate în România a fost un experiment, un experiment nereușit. Poate că experimentul românesc n-a dat roade, în timp ce Traian Băsescu a anunțat reduceri de 25%, în Cipru se ajunge la 20% o reducere la miniștri. Probabil s-a apreciat că în România s-a cam depășit limita, cel puțin așa sper”, Mircea Coșea.

Întrebat de moderatorul emisiunii Imparțial, Luca Niculescu, de ce s-a bâlbâit Europa, cu privire la cele două planuri de salvare a Ciprului, jurnalistul economic Dan Suciu a răspuns:

Ce se omite să se spună despre Cipru este că acolo avem un faliment bancar, băncile au dat faliment. Nimeni nu mai spune lucrul acesta și pe bună dreptate, pentru că ani de zile în Europa, aproape o generație întreagă, nu se mai înțelege conceptul acesta: băncile nu mai dau falimente în Europa, sau cel puțin de când s-a trecut la moneda europeană.”

„Pe lângă falimentul băncilor e și falimentul unei politici financiare de susținere. În Europa s-a neglijat un fenomen care se întâmplă în permanență în capitalism: falimentul”, a adăugat Dan Suciu.

Florin Câțu a apreciat că s-a confundat voit o criză de solvabilitate cu o criză de lichiditate, iar că nu aceasta este soluția, de a oferi lichidități pentru că problema s-a făcut mai mare, adăugând că în UE încă sunt bănci care sunt finanțate de la stat.

„Este ca și cum ai un atlet care și-a rupt picioarele și-i dai morfină, nu-l mai doare, dar nici nu poate să alerge și în spate se face o cangrenă”, a spus Florin Câțu.

Mircea Coșea a adăugat că deponenții băncilor au o înțelegere a economiei de piață neexistentă.

Mentalitatea care este absolut predominantă este că ai depus la bancă și ai siguranță. Dacă ai siguranță, care este reversul ei atunci când îți ia banii? Pierzi siguranța. Pericolul cel mai mare este pierderea siguranței în bănci. Nu poți să neglijezi puterea de influență pe care siguranța o dă micului investitor. 100.000 nu înseamnă bogăție, înseamnă bogăția economia normală a clasei de mijloc”, a mai spus Mircea Coșea.

Dan Suciu a apreciat că băncile cipriote nu au căzut din cauza creditelor prost date, ci din cauza expunerii pe titluri de stat grecești, în contextul în care alte bănci încercau să-și reducă expunerea. În plus, Florin Câțu a făcut observația că Banca Centrală Europeană a cumpărat obligațiuni ale Italia, Greciei, Portugaliei, care acum au un rating sub investiții și s-a oprit în cazul Ciprului.

În viziunea lui Mircea Coșea, situația Ciprului este un precedent periculos.

„Anumite valori europene ajung să fie discutabile: libera circulație a capitalului, deschiderea conturilor. Lucrurile astea încep să fie puse sub semnul întrebării. Sunt lucruri normale? Au o finalitate pozitivă?”, a apreciat Mircea Coșea.

Florin Câțu: Îmi este frică că în România clasa politică se va folosi de Cipru ca pe o scuză să nu ne mai reformăm

„Efecte negative sunt din perspectiva valorilor. Avem o criză a valorilor europene foarte serioasă. România e o țară dependentă, în buna ei funcționare, de valorile europene. Dacă nu mizăm pe ele, nu știu pe ce mai mizăm. Și așa, mizând pe ele nu funcționăm decât cu mari probleme. De la buna funcționare e mecanismelor europene, la libertățile fundamentale. Și reversul acestei medaliei e extrem de grav, dacă se renunță la aceste valori, intrăm într-un conflict geopolitic aproape. Au fost vorbe celebre ale părinților fondatori și ale continuatorilor părinților fondatori ai UE, care au spus foarte clar: această coerență și această unitate europeană este reversul unei conflagrații”, a declarat Dan Suciu.

Pentru România pericolul este ideologic. România este o țară care încă încearcă să implementeze aceste valori ale Uniunii Europene. Când ne uităm în Europa și vedem ce se întâmplă, îmi este frică că în România clasa politică va folosi ce se întâmplă acolo ca pe o scuză să nu ne mai reformăm. Să oprim reforma și să spunem: dacă acolo se întâmplă așa, pentru ce să mai facem aici”, a adăugat Florin Câțu.

Citiți și:

Băncile din Cipru s-au redeschis. „UE se ocupă obsesiv de sistemul bancar, dar nu vine cu nicio măsură concretă”

CIPRU. Nimeni nu mai poate ieși din țară cu mai mult de 1.000 de euro cash

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum se conduce corect o mașină diesel. Turația ideală pentru a proteja motorul și transmisia
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”