În sens contrar, a spus ministrul, "nu vor mai exista resurse dacă sistemul se va împărţi în pensii speciale", potrivit ziare.com.
Acesta a susţinut că Guvernul va creşte pensiile, atunci când va avea bani. "Ştiu că sună aiurea. Încă avem o mare problemă de solidaritate în societatea românească", a menţionat Paslaru. Ministrul a exemplificat prin faptul că în 2010 a fost o lege cadru pentru pensii, însă de atunci au fost introduse şapte categorii de pensii speciale, iar "anul acesta mai avem în Parlament o serie".
"Prin punctul de pensie încercăm să existe o echitate între cât ai contribuit şi cât vei lua. Pensiile speciale creează nişte avantaje în plus - nu că nu le-ar merita oamenii aceia, dar banii sunt luaţi de la toţi ceilalţi. Iau dintr-un coş mare şi dau unor categorii speciale nişte pensii care crează o structură privilegiată. Dacă vom continua aşa, pensiile nu au cum să crească pentru toţi", a spus Dragoş Pâslaru.
Ministru a dat vina pe Parlament care vine cu un "deziderat minunat, însă nu este indicată resursa bugetară".
"Ceea ce va trebui făcut, e să se revină la un sistem de pensii unitar, pentru că nu vom avea resurse dacă sistemul se va împărţi în pensii speciale", a precizat Paslaru, adăugând însă că nu crede că acest Guvern îşi va asuma acest lucru.
"Există nişte indexări de pensii care se fac, dar creşterile semnificative se pot întâmpla doar prin creşterea bugetului de stat - fie printr-o mai bună colectare a taxelor existente, fie prin creşterea taxelor - sau prin creşterea eficienţei folosirii banului public", a mai spus ministrul Muncii.
"Sustenabilitatea sistemului de pensii acum e puternic afectat. Dacă nu facem nimic, în 2050 sistemul de pensii e în colaps. Dar cred că exact asta încercăm să facem, să inversăm scăderea natalităţii, să întoarcem înapoi diaspora. N-o să fie simplu, dar de la început a fost ideea asta", a concluzionat Pâslaru.