Ministrul Economiei: România are toate ingredientele pentru a transforma industria chimică într-o poveste de succes

Data publicării:
Radu Oprea, ministrul Economiei.
Radu Oprea, ministrul Economiei. Inquam Photos / George Călin

Ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea, spune că România deţine toate ingredientele pentru a transforma industria chimică într-o poveste de succes şi de a reuşi să echilibreze balanţa comercială, potrivit News.ro.

În ultimii ani, suntem martorii unor transformări majore generate de schimbările climatice şi de nevoia tot mai mare de energie curată. Industria naţională se află în plin proces de transformare. Ne pregătim să implementăm Green Deal Industrial Plan şi Regulamentul Net Zero Industry Act, recent adoptat la nivel european, iar pentru aceasta, avem nevoie de proiecte mature şi de finanţare verde. În plan naţional, suntem în căutarea unor soluţii pentru creşterea competitivităţii industriei şi localizarea în România a cât mai multor investiţii industriale din sectoare cu valoare adăugată ridicată. Prin dialog permanent între Guvern şi sectoarele economice vom găsi cele mai bune soluţii pentru ca România să parcurgă o tranziţie energetică ordonată şi să sporim competitivitatea economiei, în acelaşi timp”, a transmis și premierul Marcel Ciolacu, la evenimentul „Calea de tranziţie a industriei chimice din România către economia verde”.

Ştefan Radu-Oprea a punctat la rândul său faptul că Executivul este în dialog permanent cu industria pentru a identifica modalităţile de finanţare şi scheme de ajutor de stat menite să sprijine transformarea industriei către economia verde.

România este pe un drum bun, avem posibilităţi şi oportunităţi. Invit investitorii să vină în România pentru că avem resurse – gaz, petrol, energie verde -, posibilitatea de captare şi stocare a carbonului şi, când vom progresa tehnologic, şi hidrogen. România are toate ingredientele pentru a transforma industria chimică într-o poveste de succes şi a reuşi să echilibrăm balanţa comercială”, a spus ministrul în cadrul evenimentului.

El a semnat împreună cu preşedintele Romchimica, Ştefan Vuza, Scrisoarea de intenţie pentru tranziţia energetică în industria chimică între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Asociaţia companiilor chimice din România (Romchimica). Documentul va sta la baza colaborării pentru derularea iniţiativelor dedicate avansării tranziţiei verzi şi parteneriatelor pentru tranziţie energetică, între Guvern şi operatorii economici din România.

Acest angajament este în concordanţă cu obiectivul Guvernului României de a dezvolta parteneriate pentru tranziţia energetică cu mediul de afaceri din acele sectoare economice care contribuie semnificativ la emiterea de gaze cu efect de seră, în special dioxid de carbon şi metan, în vederea implementării Strategiei pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a Planului naţional integrat în domeniul energiei şi al schimbărilor climatice 2021-2030, şi a cadrului de reglementare european şi naţional aferent, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Directorului general al Consiliului European al Industriei Chimice, Marco Mensink, a salutat semnarea acestui document şi a remarcat faptul că viitorul pe care îl vom construi împreună cu industria, în primul rând cu industria chimică, se concentrează pe nevoia de acţiune, aceasta fiind, de altfel, esenţa Declaraţiei de la Anvers.

Cheia viitorului Europei stă în agenda economică. Este important ca politicile industriale să completeze Green Deal şi să nu transformăm totul într-o competiţie între cetăţeni şi industrii. România este într-o poziţie excelentă pentru a face parte din acest viitor industrial al Europei. Industria se va apropia de sursele energetice disponibile acolo unde infrastructura e disponibilă şi unde materiile prime sunt la preţuri accesibile, iar industria chimică românească este în continuă dezvoltare. Mesajul important pe care trebuie să-l transmitem este că România este pregătită să intre în afaceri în acest sector al investiţiilor verzi”, a spus Mensink.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale