„Rog public companiile care au interese, cele câteva companii care au interese în creşterea preţurilor pe piaţa din România - evident, au nişte interese justificate că le-ar creşte în felul acesta veniturile, profiturile. Cred că aceste companii mai bine şi-ar folosi banii să crească salariile şi să facă investiţii decât să îi folosească pe acţiuni de lobby la Bruxelles împotriva consumatorului casnic din România”, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.
Declaraţia ministrului, fost manager OMV Petrom, are ca motiv calendarul de scumpire a gazelor naturale negociat de Guvern cu Fondul Monetar şi Comisia Europeană. Guvernul a anunţat că doreşte îngheţarea calendarului de scumpire a gazelor până în vara lui 2016, ceea ce ar aduce pierderi semnificative companiilor care produc şi vând gaze.
Oficial, declaraţiile sunt însă confuze. Reprezentanţii companiilor arată că au cerut Guvernului preţuri mai mici la utilităţi. Guvernul acuză de presiuni privind creşterea facturilor.
„În primul rând ne dorim să avem clienţi. Accelerarea şi creşterea preţurilor înseamnă un efort mai mare din partea clienţilor care la un moment dat vor fi în imposibilitatea de a-şi plăti facturile”, a spus Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie.
Declaraţia ministrului este susţinută şi de o realitate: companiile energetice şi-au deschis birouri cu zeci de angajaţi pe lângă Comisia Europeană pentru a încerca să influienţeze deciziile în favoarea intereselor pe care le au în toată Europa.
„Ne aflăm în La Defanse, cel mai mare cartier de afaceri din Franţa. Majoritatea clădirilor de oţel şi sticlă ce se află aici aparţin companiilor energetice. De multe dintre acestea depinde şi soarta facturilor pe care le plătesc românii, în special la energie electrică şi gaze naturale”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.
Reprezentanţii Petrom, E.ON şi GDF Suez din România nu au dorit să comenteze afirmaţiile ministerului energiei.