Unul dintre datornici este domnul Gligor, taximetrist de meserie. El a primit săptămîna trecută o somaţie de la fisc, prin care i se cerea să achite un debit de 600 de lei, vechi de opt ani, plus penalităţi de alte 200 de lei. Doar că bărbatul spune că datoria e achitată încă din 2005.
Asemenea lui, alte 7.000 de persoane din judeţul Bihor au primit scrisori de la Direcţia de Finanţe.
Explicaţia e cât se poate de birocratică: până anul trecut, Casa de Asigurări de Sănătate se ocupa de colectarea contribuţiilor sociale. Legea s-a schimbat, iar taxele respective au fost trecute în sarcina Direcţiilor de Finanţe, așa că Fiscul a preluat baza de date a Casei de Asigurări.
Funcţionarii de la Fisc le-au trimis apoi somaţii tuturor celor care figurau drept datornici. Cum a fost însă posibil ca datoriile să fie uitate timp de aproape un deceniu, nimeni nu poate explica.
Mulţi dintre cei somaţi au depus deja contestaţii sau chiar plângeri la Avocatul Poporului. În al doilea caz, procedura durează mai puţin, însă are dezavantaje.
”Executarea şi obligaţia contribuabilului de a-si achita datoriile cu care a fost somat nu se suspendă”, a declarat Raluca Bradea, expert în cadrul instituţiei Avocatul Poporului Bihor.
De la începutul anului, Direcţia Judeţeană de Finanţe a încasat 2,3 milioane de lei de la rău-platnici, ceea ce înseamnă puţin peste cinci procente din totalul arieratelor. În lunile următoare, oficialii fiscului bihorean estimează că suma recuperată prin somaţii va ajunge la 4 milioane de lei pe lună.