Marţi este ales lichidatorul companiei Termoelectrica
Data publicării:
Din cele 19 termocentrale, Termoelectrica a mai rămas doar cu sucursalele Doiceşti şi Borzeşti. Părţile viabile, printre care acţiunile de la Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Bucureşti şi de la complexurile energetice şi Termocentrala Brăila, au fost mutate într-o societate nouă, fără datorii.
Lichidatorul va trebui practic să vândă ce se mai poate. Părţile viabile vor fi păstrate, iar restul va fi dus la fier vechi. La licitaţie va fi ales câştigător cel care se angajează să obţină cea mai mare sumă din vânzarea activelor. Cu banii vor fi şterse datoriile acumulate de companie. Dacă mai rămân bani, aceştia vor ajunge în conturile statului.
Datoriile Termoelectrica
La finalul lunii februarie,Termoelectrica avea datorii de 331,17 milioane de lei. Din această sumă, 11,90 milioane erau creanţe către bugetul de stat, în mare parte pentru TVA neplătit.
Trebuie menţionat că Termoelectrica a primit o mână de ajutor de la stat în 2006, când Guvernul a şters datorii de 1,3 miliarde de euro.
Termoelectrica a fost înfiinţată în anul 2000, ca urmare a reorganizării Companiei Naţionale de Electricitate CONEL.La momentul respectiv, Termoelectrica avea aproape 30.000 de salariaţi şi 19 sucursale.
Timp de zece ani societatea a fost mereu divizată, proces prin care s-au înfiinţat marile complexuri energetice din bazinul Olteniei - Turceni, Rovinari şi Craiova - Electrocentrale Bucureşti şi altele. Toate aceste societăţi au fost înfiinţate prin preluarea unei părţi din patrimoniul Termoelectrica. Societatea a fost din ce în ce mai săracă şi a rămas apoi şi cu creditele de rambursat.