Mark Gitenstein / Foto: Mediafax
La începutul intervenţiei sale, fostul diplomat şi-a amintit de cei „peste trei ani minunaţi” petrecuţi în România şi a mărturisit că este în continuare optimist în legătură cu viitorul ţării, deşi simte aceeaşi frustrare de pe vremea când era la Bucureşti în calitate oficială.
„Când am venit aici, în august 2009, România tocmai avusese cea mai mare creştere economică din Europa, în jur de 7%, pentru ca apoi să înregistreze o recesiune la fel de mare. Această recesiune a dus şi la dispariţia multor investiţii, astfel că situaţia a fost dramatică”, a spus fostul ambasador, potrivit Mediafax.
„În pofida acestor lucruri, sunt în continuare optimist în ceea ce priveşte România, dar şi frustat, aşa cum m-am simţit şi în perioada în care am fost ambasador al SUA la Bucureşti. Uneori am avut senzaţia că România este cel mai mare duşman al ei, atunci când vine vorba de mentalitate şi de capacitatea de a atrage investitori străini. E o problemă despre care voi continua să vorbesc”, a declarat Mark Gitenstein.
Una dintre nemulţumirile sale vizează lipsa de măsuri în ceea ce priveşte modernizarea infrastructurii energetice: „România este binecuvântată cu cele mai bune resurse energetice din regiune şi totuşi toţi experţii spun că România are nevoie de 10 miliarde de dolari investiţii pentru a putea moderniza şi dezvolta aceste active energetice”, a precizat fostul diplomat.
Totodată, s-a referit problemele din domeniul bancar şi la incapacitatea de a absorbi fondurile europene în valoare de 20 de miliarde de euro. „Prin urmare, alternativa redresării nu va veni din creşterea impozitelor, ci din dezvoltarea pieţelor de capital”, a conchis Mark Gitenstein.