Marile bănci din Rusia ar putea să nu mai aibă acces la împrumuturi de la BCE

Data publicării:
eurocriza

Băncile din zona euro se folosesc de finanţarea de la BCE pentru administrarea fluxului zilnic de lichidităţi şi au depins aproape în totalitate de banca centrală atunci când pieţele interbancare s-au blocat, în perioada de vârf a crizei financiare mondiale, când încrederea dintre bănci s-a evaporat, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Accesul la operaţiunile de refinanţare ale băncii centrale este esenţială pentru bănci, în special când unele dintre acestea nu sunt dispuse să împrumute alte bănci.

Decizia BCE va fi esenţială pentru băncile ruse sancţionate, care desfăşoară operaţiuni în Europa.

"Intenţia este clară. Subsidiarele din UE nu trebuie să fie afectate. Aceasta este o încălcare a reglementărilor şi nu aud mulţi care să spună altceva. Vom vedea dacă BCE va merge mai departe", a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Între băncile aflate în discuţie sunt diviziile austriece ale celor mai mari două bănci din Rusia, Sberbank şi VTB Bank, pe care BCE le-a considerat atât de importante încă a decis să le treacă sub supravegherea sa directă, atunci când va prelua rolul de autoritate de reglementare a băncilor din zona euro, în noiembrie.

Sberbank este condusă de German Gref, apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, iart VTB este bancă majoritar de stat.

Divizia austriacă a VTB Bank a refuzat să comenteze informaţia.

Potrivit unui comunicat al VTB Bank, subsidiarele sale din Austria, Germania şi Franţa nu sunt ţinte ale sancţiunilor, iar operaţiunile acestora nu sunt afectate.

BCE ar putea decide să blocheze tranzacţiile dintre subsidiarele din zona euro ale băncilor ruse şi sistemul euro, să introducă limite asupra finanţărilor care pot fi obţinute de acestea, sau să lase lucrurile aşa cum sunt şi să monitorizeze fluxurile de capital, pentru a se asigura că fondurile nu sunt transferate la companiile mamă din Rusia.

"BCE va lua măsurile necesare pentru a preveni ocolirea măsurilor restrictive europene, în cadrul operaţiunilor de politică monetară", a declarat un purtător de cuvânt al BCE.

Rusia este al nouălea mare partener comercial al Austriei. Poziţionată la marginea cortinei de fier care a divizat Europa până în 1989, Austria a fost o poartă de intrare în blocul răsăritean şi a devenit o platformă de afaceri cu fostele ţări comuniste.

Chiar dacă este în mare parte o problemă juridică pentru BCE, situaţia arată cât de dificil a devenit pentru banca centrală să ţină pasul cu politica, având în vedere complexitatea legăturilor financiare, într-o perioadă în care îşi asumă mai multe responsabilităţi pentru a readuce Europa la creştere.

Problema urmează să fie discutată oficial joi, în timpul şedinţei de politică monetară a BCE, dar nu este clar dacă va fi luată o decizie, potrivit mai multor persoane apropiate situaţiei.

Problema principală este însuşi textul juridic al sancţiunilor UE împotriva Rusiei, impuse din cauza rolului avut de această ţară în criza ucraineană.

Sancţiunile stipulează, între altele, că ţările UE şi companiile nu mai pot cumpăra sau vinde obligaţiuni, acţiuni sau alte instrumente financiare, cu scadenţa mai mare de 90 de zile, emise de marile bănci de stat din Rusia, sau cele care acţionează în numele acestora.

BCE trebuie să respecte sancţiunile, dar textul nu clarifică ce tranzacţii sunt restricţionate, iar experţii băncii centrale trebuie să clarifice situaţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat și-a cumpărat cea mai ieftină mașină din lume. Ce poate să facă această la nici 2.500 de euro
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
avem acelasi sange
“Avem același sânge”. Facem apel la donarea de sânge, dar și la reforma sistemului de transfuzie
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...