Din 2012 până în prezent au fost numiţi 160 manageri privaţi la conducerea companiilor de stat. Însă doar 10% dintre ei mai sunt în funcţie. Potrivit Capital, o analiză realizată de firmele de recurtare pentru guvern arată că simpla plecare a managerilor privaţi din posturile ocupate a păgubit statul cu un milion de euro. Atât a cheltuit Guvernul în ultimii patru ani pentru organizarea concursurilor de angajare şi selectare a directorilor.
În unele cazuri, directorii au plecat la scurtă vreme după numire. Unii au acuzat birocraţia şi influenţele politice. În alte cazuri managerii privaţi au fost daţi afară şi, în replică au dat statul în judecată. Au reuşit să câştige în instanţă despăgubiri de zeci de mii de euro, deoarece şi-au redactat singuri contractele în care clauzele de reziliere sunt uriaşe, arată analiza realizată pentru Guvern. Procesele sunt câştigate de managerii privaţi şi din cauză că nu există prevederi clare prin care activitatea lor să fie evaluată corect. Statul se rezumă doar la anumiți indicatori cum ar fi cifra de afaceri, veniturile și pierderile înregistrate. Iar uneori statul nu se uită cu atenţie nici măcar la aceste rezultate.
În analiza lor, firmele de recrutare avertizează Guvernul că la Ministerul Transporturilor nu a existat un sistem de monitorizare a companiilor de stat cu manager privat. Prin urmare managerii sau membrii consiliilor de administraţie s-ar fi folosesit de informațiile privilegiate și de influența de decizie doar în scop personal. Unele companii din domeniul transporturulor reuşesc să facă profit sub conducerea managerilor privaţi. Portul Constanţa şi Compania Aeroporturi Bucureşti au avut cele mai bune performanţe.
Însă CFR Marfă şi Tarom sunt în continuare pe pierderi. Cele mai profitabile companii conduse de manageri privaţi sunt însă cele energetice, Romgaz, Transgaz, Electrica, Transelectrica şi Nuclearelectrica. De exemplu Romgaz, a înregistrat în prima jumătate a anului trecut un profit de 204 milioane lei. Iar în 2014 a fost compania de stat cu cel mai mare profit: 1,4 miliarde de lei.
Managementul privat la companiile de stat a fost introdus la cererea creditorilor internaţionali în timpul mandatului de premier al lui Emil Boc. De atunci legea a rămas ambiguă şi a permis influenţele politice la vârful companiilor de stat.