Importurile de mâncare se ridică la 1,5 miliarde de euro, potrivit INS. Astfel, în primele patru luni ale anului, importurile de mâncare au crescut cu 4% față de acelaași interval al anului trecut.
În aceeași perioadă, am exportat cu 10 la sută mai puţine produse alimentare, în valoare de 1,2 miliarde de euro.
În topul importurilor se află porumbul, carnea de porc şi furajele pentru animale. În schimb, am exportat grâu, porumb şi ţigări.
Numai grâul şi porumbul au adus României 239 de milioane de euro, respectiv 163 de milioane de euro.
În plus, multe dintre legumele şi fructele din farfuriile românilor nu sunt produse la noi. În primele patru luni, importurile au ajuns la 269 de milioane de euro, în creştere cu 52 de procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Tot in acest interval, exporturile de legume şi fructe au adus în ţară 35 de milioane de euro, cu 13% mai mult faţă de perioada ianuarie-aprilie 2012.
În medie, un român consumă 6,5 kilograme de legume pe lună, potrivit datelor statistice. Locuitorii din sudul şi vestul ţării mănâncă cele mai multe legume, adică 7,9 kilograme pe lună.
Deficit de produse agroalimentare
ianuarie - aprilie 2013
Importuri 1,5 miliarde de euro
Exporturi 1,2 miliarde de euro
Importuri de alimente
ianuarie - aprilie 2013
Porumb 72 milioane de euro
Carne de porc 61 milioane de euro
Furaje 51 milioane de euro
Exporturi de alimente
ianuarie - aprilie 2013
Grâu 239 milioane de euro
Porumb 163 de milioane de euro
Ţigări 145 milioane de euro
(Sursa: MADR)
Deficit de legume şi fructe
ianuarie - aprilie 2013
Importuri 269 de milioane de euro
Exporturi 35 de milioane de euro