„Majorările de salarii, din momentul în care le-ai promis, cu greu mai scapi de ele. Reducerile de impozite în momentul în care le-ai făcut, care Guvern mai are puterea să revină?
Ne ducem cu veniturile sub 30% în condiții în care vedem că, pe aritmetica cea mai simplă, prin legile pe care le-a trecut Parlamentul cheltuielile statului se duc spre 40%. Păi nu e o problemă majoră? Despre ce discutăm acum?”, a declarat guvernatorul BNR.
Scăderile de taxe şi impozite prevăzute prin să intre in vigoare anul viitor ar produce un gol bugetar de 17 miliarde de lei. Gaura s-ar putea adânci cu alte 10 miliarde de lei din creşterea salariilor din sectorul bugetar, anunţată tot pentru începutul lui 2016.
Guvernatorul BNR spune însă că majorările de lefuri nu pot fi suportate de buget în acelaşi timp cu reducerile de taxe, pentru că statul cheltuieşte cu 10% mai mult decât încasează.
Mesajul venit de la Banca Naţională este un semnal de alarmă pentru Guvern, care ar trebui să se poarte mai responsabil cu banul public.
„Într-adevăr, trebuie să fim prudenţi, dar nu cu relaxarea fiscală, ci cu ce cheltuieli şi ce risipă există în momentul de faţă în sectorul bugetar. Economia reală nu e vinovată de această risipă”, spune profesorul de economie Cristian Păun.
Potrivit BNR, România ar putea avea anul viitor un deficit bugetar de 4 la sută, dacă vor fi intra în vigoare atât reducerile de taxe cât şi creşterile de lefuri.