Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat, la Digi24, că prăbușirea cursului de schimb a avut ca principală motivație incertitudinele apărute după adoptarea OUG 114 și această ordonanță a lovit dramatic companiile românești.
„Îmi place că domnul Vâlcov se pune pe același nivel cu Isărescu. Tot atacul împotriva BNR este din partidele de guvernare pentru a identifica alți vinovați înafară de ei.
Orice creștere a fost mâncată de inflație, de creșterea prețurilor, practic. Nu poți să zici că dacă omului i-a crescut pensia sau salariu, nu poate să cumpere mai mult, cu siguranță poate să cumpere mai puțini Kilowați, mai putini litri de benzină, prețurile au crescut și la alimente.
În mod normal trebuie să existe o colaborare instituțională. Au acuzat banca că nu a intervenit pentru a menține cursul. S-a văzut clar că a intervenit banca.
Prăbușirea cursului de schimb a avut ca principală motivație incertitudinile apărute după adoptarea OUG 114.
OUG 114 a lovit dramatic toate companiile, în special cele listate pe bursă, care erau în domeniul respectiv, domeniul bancar, domeniul energetic, culmea cea mai mare lovitură a primit-o Banca Transilvania, care este o bancă cu capital autohton și care are cea mai mare expunere.
Am solicitat de o lună de zile abrogarea OUG 114, cu toate astea e menținută cu forța în vigoare, Avocatul Poporului refuză să o atace la CCR, iar Guvernul nu dă niciun semn că ar dori să modifice ordonanța. Se încheie contracte de furnizare a energiei electrice, între furnizori și companii. Ele vor fi cu prețuri mai mari cu între 30-60%.
Dacă se semnează contractele, va fi o scădere dramatică a competivității companiilor românești. Practic, companiile românesti e posibil să iasă de pe piața internațională”, explică Ludovic Orban.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat luni că trecerea României la un Consiliu Monetar, situație sugerată de șefii PSD, s-ar face la un curs de 7-8 lei la euro.
Legat de aceste declarații, Ludovic Orban a declarat: „Mai bine ne concentrăm pe programul de aderare la euro și mai bine ne concentrăm în guvernare pe menținerea echilibrelor economice.”