„Am fost subcontractori INTRALOT. Deci am fost firmă sub contractarea grecilor şi acum lucrăm direct cu Loteria. A fost rapidă, au vrut să scape de ei probabil şi...aia e”.
Aşa explică acţionarul principal al firmei de ce a primit fără licitaţie un contract de 3,5 milioane de lei. Societatea a fost înfiinţată în 1994 în oraşul Vălenii de Munte, din judeţul Prahova şi se ocupă cu instalarea maşinilor şi echipamentelor industriale.
În 2013, firma a avut o cifra de afaceri de puţin peste 500 de mii de lei şi doar 11 angajati. A adunat datorii către buget de 170.000 de lei şi pierderi de 130.000 de lei în 2013, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Până acum, reprezentanţii Loteriei Române nu au vrut să comenteze modul în care au atribuit acest contract, cu doar o zi înaintea expirării înţelegerii cu Intralot. Contractul cu firma greacă nu a mai fost prelungit şi din această cauză Loteria nu poate folosi programul informatic pentru desemnarea câştigătorilor. Primele două extrageri la loto 6 din 49 de anul acesta au fost anulate, însă oficialii loteriei susţin că aceasta a fost o decizie de marketing.
„Pentru că a anulat cele două extrageri la începutul anului a pierdut în jur de 1,5 milioane de euro. Sunt curios cine îşi asumă această pierdere”, spune Sorin Constantinescu, fost consilier la Loteria Română.
O altă decizie controversată a actualei conduceri a companiei a fost luată la sfârşitul anului trecut. Pe 30 decembrie 2014, conducerea Loteriei a anunţat public că va suplimenta cu două milioane de lei fondul de câştig al categoriei I la tragerea specială de Revelion.
Potrivit site-ul Loteriei, reportul categoria I a primei extrageri Loto 6 din 49 din seara de Revelion a fost de doar 609.064 de lei, sumă în care ea nu se regăsesc banii suplimentari promişi.
Nici în cea de-a doua extragere din aceeaşi seară, banii nu apar, ci doar reportul de 1.733.353 de lei.