Ideea unei colaborări între localnici i-a venit directorului de la şcoala din Hiliţa, judeţul Iaşi. A văzut cum an de an legumele şi fructele din comună nu sunt culese în totalitate şi se pierd. Aşa că au decis să transforme surplusul în venit. Fie că este vorba de zacuscă sau gem, toate produsele se prepară după reţete vechi.
Produsele nu rămân doar în cămările gospodarilor care le produc. Iniţiativa lor s-a transformat într-o mică afacere.
Cei din satul Hiliţa sunt primii care au avut curajul să se uneasca într-o mică asociaţie. Mulţi deţin o bucată de pământ, dar nu ştiu sau nu vor să o transforme într-o sursă de venit.
Există un număr de aproximativ 32.000 de mici producători care ar putea produce împreună și comercializa împreună o hrană care să asigure consumatorilor produse mult mai sănătoase”, spune Monica Pandelea, director executiv al Camerei Agricole Iași.
Fie că este vorba de zacuscă, de gem sau şerbet, produsele din Hiliţa vor ajunge în câteva zile şi în magazine.