Euro a atins, miercuri, cel mai mare curs al anului. Banca Națională a cotat, ieri, un euro la 4,4291 de lei.
„Am revenit într-o perioadă de fluctuație monetară, după o lungă perioadă de cvasistabilitate conjuncturală, care nu era determinată de elemente fundamentale ale economiei. Așa că nu ar trebui să ne mire această evoluție”, a monedei naționale, a spus, laDigi 24, analistul economic Dan Suciu.
„Vom vedea în ce măsura această evoluție se radicalizează. Nu cred asta, cred că se va opri la acest nivel cursul. Probabil vom vedea și o ușoară ameliorare spre amiază, pe cursul oficial al Băncii Naționale. Economia românească nu este nici bună, nici rea, dar asta nu susține o întărire a monedei naționale. De fapt, ceea ce vedem acum este o ajustare a monedei la un nivel mai apropiat de realitate”, a mai spus Dan Suciu.
Estimări pesimiste pentru leu
În doar câteva zile, leul s-a întors practic la valoarea de la sfârşitul anului trecut. Economiștii din bănci spun că euro poate ajunge și la 4,6 lei, pentru că e o mare cerere de valută.
„Credem că putem asista la o depreciere până undeva în jurul intervalului, în jurul nivelului de 4,5, după care ar putea avea loc o corecţie”, este de părere Eugen Sinca, analist-şef BCR.
„Piaţa a suprareacționat, pentru că deprecierea pe termen scurt a leului a fost foarte puternică, însă odată cu apropierea de nivelul de 4,5 nu ne putem aştepta decât ca Banca Naţională să intervină”, a declarat Mihai Ţânţaru, economist ING.
De altfel, pe parcursul acestui an, leul ar putea pierde şi mai mult teren în faţa monedei europene, susţin reprezentanţii băncilor.
„Nu excludem momente de depreciere a leului până undeva în jurul nivelului de 4,5, poate 4,6”, a mai spus Eugen Sinca.
„Aceste câteva procente între care se mişcă cursul fixează undeva intervalul 4,30 - 4,55 poate 4,60 în sens larg pentru acest an”, a afirmat Claudiu Cercel, director general adjunct BRD.
Deprecierea puternică a monedei naţionale afectează milioane de români care au rate de plătit sau chirii.
„Deprecierea leului este favorabilă exportatorilor şi în acelaşi timp creşte serviciul datoriei celor care au credite în valută, însă cred că efectul pe total economie va fi limitat”, a menționat Mihai Ţânţaru.
La finalul lunii martie, românii împrumutaseră peste 37 de miliarde de lei, cu aproape 11% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cel mai mult au crescut împrumuturile în moneda naţională, cu 28%, până aproape de 2 miliarde de lei. Explicabil, dacă ne gândim că bancherii au început deja să scoată din oferte împrumuturile în euro.